2024-02-13
虽然依家可以去旅行,但我都好耐冇去过台湾,其实一路都好钟意食台湾野,所以今次就约fd黎食下🇹🇼佢地出名好多经典台湾美食花莲小食拼盘($88)个拼盘有齐晒盐酥鸡,牛肚,猪大肠,鸡卷,卤蛋,香肠,地瓜酥,脆鱼块,麻辣鸭血,有选择困难症既话,呢个拼盘就岩晒,所有小食都有最少两件以上,整体都好好食,其中我觉得比较惊喜嘅系盐酥鸡同鸡卷,盐酥鸡热辣辣,炸得好松脆,鸡卷有醉鸡味道,仲要有两大旧,作为小食咁岩晒,牛肚同猪大肠都非常入味 $88 黎讲,真系好抵食,已经食晒佢咁多个招牌小食,推介大家都要叫呢个拼盘👍🏻主食就叫左两个姜葱卤蜜汁排骨饭($62)排骨大大块,加埋姜葱嚟送饭就一流,连啲酸菜都好好食🍚川味牛三宝手工面($85)牛筋,牛肚,腱心,一次过满足晒三个愿望,每一件都好淋好入味,川味少少辣,加埋手工面唔觉唔觉已经食晒成碗🍜淡水卤肉刈包($22)卤肉已经切细左,加埋酸菜芫茜配合得好好,仲要好细心咁有埋手套同湿纸巾,要加分!🥰珍珠奶茶 加配(+$12)黎到台式餐厅一定要试下珍珠奶茶,叫咗少甜,都真系唔会太甜,珍珠弹牙,好饮🧋鲜奶芋泥手工芋圆 加配(+$16)佢有大大粒芋泥系杯饮野入边,加上粒粒芋圆
佢地出名好多经典台湾美食
花莲小食拼盘($88)
主食就叫左两个
姜葱卤蜜汁排骨饭($62)
排骨大大块,加埋姜葱嚟送饭就一流,连啲酸菜都好好食🍚
川味牛三宝手工面($85)
唔觉唔觉已经食晒成碗🍜
淡水卤肉刈包($22)
珍珠奶茶 加配(+$12)
鲜奶芋泥手工芋圆 加配(+$16)
佢有大大粒芋泥系杯饮野入边,加上粒粒芋圆,口感一流,都系叫左少甜,但甜度啱啱好👌🏻
呢餐台式晚餐真系好满足,佢哋仲有好多手工拌面同小锅/臭臭锅,下次黎开试下先😆