🦌🦌Deer Kitchen (荃新天地)🦌🦌📍(荃湾杨屋道1号荃新天地一期地下G06A,G06B&G07号舖)👩‍❤️‍👨难得平日放左工都仲有心情去行街街拍拖, 我地就预先BOOK 左间以小鹿装修为主题既餐厅食个晚饭~🌈餐厅装修走轻奢风, 门口摆放2个大型雀笼做卡位, 周边配搭绿色"植物"装饰, 楼底高,天花利用浅色木条子修饰,  墙上及天花都分别挂有小鹿装饰👍🏻👍🏻雀笼, 小鹿, 绿色"植物" 配合木系大天花, 好有田园气息! 而且每个餐具上印有小鹿LOGO, 少女感十足, 最岩闺蜜Afternoon Tea 打卡!  (大量射灯, 几乎每个坐位都有充足光线, 影相唔洗补光)🌈餐牌选择多, 大概有10款Appetizers, 连Set Dinner 都有8个菜式可以拣, 饮品方面都有成7种Mocktail可以要黎打卡, 每款都非常Colorful, 眼见好多枱客都有Order. 🌈除左主餐牌以外, 餐厅都做紧好多其他优惠, 例如 $10 一只生蚝🦪 (听讲好似冇上限添), 平日星期一至四晚市$10原只烧春鸡及OpenRice 订坐有7折单点餐牌优惠‼️~~ 职员提到每个月份都会有新优惠
🦌🦌Deer Kitchen (荃新天地)🦌🦌

‼️~~ 职员提到每个月份都会有新优惠添~~ ‼️

🌈我地2个人叫左一个 半打生蚝, 1份Appetizer, 2杯Mocktail, 同埋 1份焗威灵顿三文鱼Set Dinner

👩‍🍳1. 半打生蚝$10只
生蚝以呢个价钱真系好抵,大只又creamy ! 值得推介!
而且职员细心提供湿纸巾抹手🫶

👩‍🍳2. Appetizer
意式焗芝士肉丸 $88
份量多有12 粒!面头怖满邪恶嘅芝士同蕃茄酱。蕃茄酱感觉用咗鲜茄制成,茄味浓郁,而且混合左洋葱粒,食落酸酸地又带轻微洋葱嘅甜,好惹味又开胃!肉丸好入味,做小食一流!
意式焗芝士肉丸

👩‍🍳3. Set Dinner Menu
(1份前菜, 餐汤, Main Course, 饮品)
焗威灵顿三文鱼 $268/ 每份

前菜:我哋加咗+$38要芒果虾肉牛油果他他
甜甜嘅芒果配合蟹肉再以牛油果🥑垫底,配搭非常清新开胃,虾肉好爽滑,牛油果唔会熟到淋pat pat,仲好有咬口
芒果虾肉牛油果他他  +$38

餐汤:甘笋忌廉汤
甘笋蓉配忌廉感觉好清新,甘笋蓉带有微甜,就算落咗忌廉都唔会济!
平时西餐厅多数用南瓜做餐汤,有时会甜到漏,饮完个汤都饱左。餐汤材料选择方面平衡得几好!
甘笋忌廉餐汤

Main Course: 焗威灵顿三文鱼
由于系即叫即焗, 餐牌都写到明需时20-30分钟, 我地食完前菜同小食后就刚刚好READY~
一上枱威灵顿嘅酥皮味极香,运用咗焗蕃茄,四季豆同紫薯蓉伴碟!
酥皮入口非常松脆,包住入面三文鱼亦出奇肥美,油脂丰富唔会干!出色嘅配搭等咗咁耐都值得♥️🫶
柠檬茶🍋  餐饮

🍹4. Mocktail
🍓Strawberry Garden $48
主要以士多啤梨,柠檬汁,青柠及梳打水混合而成。饮品利用左高杯上枱,颜色鲜艳,入口唔会酸清清甜甜,打卡一流🫶
🍓Strawberry  Garden

🍋Green Island $48
主要以柠檬汁,金橘及青柠而成,青柠味比较重,酸酸甜甜比较开胃
🍋Green  Island

♥️ 整体感觉好好,不论餐厅环境卫生做得好之余,职员礼貌友善又细心!除左优惠小食外,威灵顿值得推介!下次有机会想试下午茶👍🏻

2022-09-22
意式焗芝士肉丸