2018-12-17
黑糖热潮减退,但饮品潮继续,饮品店开到好似便利店咁,梗有一间喺左近,虽然我地都系饮料控,但都唔会再追住黎饮,根本追唔切嘛。中环半山电梯附近呢间T-Parc喺远处已经望到,门面亮眼,透过玻璃隐约见到店内。装潢以花、草为主题,原来系间本地茶饮店。店内有少量空间供客人即场饮用,光猛企理,可见冲泡过程。餐牌选择多,分奶盖茶、奶茶、果茶、苏打、原茶,定价$20-36。部分饮料固定甜度、冰度,带他可以自选。配料有芝士奶盖、珍珠。饮料卖相都几靓,特别系添加花花嘅款式,一路谂我都好挣扎,想点水果茶、又想点奶盖茶。T-parc花花苏打 $34见到店员好认真好细心咁「布置」杯花花苏打,卖相好少女心,就好似一杯无酒精嘅cocktail。面头有玫瑰花、桂花、茉莉花、薄荷叶、迷迭香等,加上蓝莓、切片苹果,闻到好重花果香,加上苏打、细碎冰块制作,饮用前先搅拌,味道熟口熟面,都系甜甜地嘅梳打味,固定甜度。以花味为主嘅饮料好虾人饮,如果唔钟意花味,可能会觉得好药水,呢杯都冇大问题香蕉可可 $30简单嘅香蕉朱古力,不死配搭,朱古力味中庸,唔会腻,不过可能呢条蕉唔系好熟好熟,觉得唔够香,可能我钟意甜野啦,哈。
T-parc花花苏打 $34
香蕉可可 $30