2020-02-01
同阿爸行完山,好需要补充卡路里。系荃湾新商场海之恋揾嘢食,廿一堂就系西铁站C2出口对面。6点黎到,有两三枱客,窗边望海位已经有人坐。所以坐只好坐入d,离远望海。环境都算阔落。我叫咗新将开期间限定的三文鱼籽烧豚丼,配面豉汤。大福同泡菜二选一,我就选择咗大福。饮品就转抹茶红豆冰,当奖励下自己。阿爸就叫咗廿一烧牛丼。一上菜第一下对两个餐都有d失望,因为都几多烧焦,但系食物都唔可以以貌取人,食落个豚肉好甘香,亦都唔干,有油脂。一件一件咁送饭食又邪恶又好味。米饭本身吸收咗一d烧肉汁,加埋甜甜地嘅三文鱼籽,令人一口接一口食饭,整到最后做单独食豚肉。至于阿爸个烧牛丼望落好似牛肉干咁干,食落有d好细件嘅牛肉的确似食紧牛肉干,但只系占少数。焦嘅效果嘅好处系食落好重嘅烧烤味。相比干,个烧牛丼最大改善之处系咸咗少少,配饭食就唔多觉,单独食就会。加12转配抹茶红豆冰绝对系好选择,相比其他日式连锁店,呢杯抹茶味算浓,加埋粒粒分明嘅红豆,都唔会过甜。美好嘅一餐由大福划下句号。温馨小提示:用餐后要自己收拾架~
廿一烧牛丼
三文鱼籽烧豚丼
温馨小提示:用餐后要自己收拾架~
廿一烧牛丼