2019-08-21 346 浏览
行过长沙湾,见到哩间新铺头,惗住就脚试下,点知有惊喜发现。虽然铺头名叫源味开元米线,但除左米线,仲有烤鱼、川菜。我见到隔离台点左烤鱼,睇上去都好吸引。不过我朋友唔钟意食鱼,我地就点左菜。功夫毛血旺毛血旺其实系重庆既特色菜,以麻辣为主,入面既料有鸭血、牛柏叶、鱿鱼、午餐肉、芽菜等等既配菜一起煮,一次可以食好多唔同既配菜,非常丰富,满足我贪心既胃口。牛柏叶切成丝,好考功夫,同埋我估系为左入味D。仲有鸭血真系好好味!好嫩好滑~久唔久都会食辣既我,发现哩个辣味未系香港食过。加上以前有去过四川玩,觉得哩间既辣,比较正宗,亦都比较辣既,想挑战既朋友,都系由小辣挑战起好D  清炒莴笋丝莴笋丝青翠碧绿,好爽口清新,好味又可以清下辣味。口水鸡造型好特别,个碟好可爱~口水鸡都唔错,鸡肉几滑,又唔会系肥鸡(好怕D鸡好肥,哈哈)口水鸡系无毛血旺咁辣既霸气百香果哩杯真系好好饮!朋友俾我试左啖,好多果肉,唔系得个名霸气,分量真系好足!老板介绍俾我地听,哩杯饮品系真果肉打既,难怪果味真系好浓,推荐!健康柠檬茶然后我问老板,点解哩杯既名堂系健康柠檬茶。佢笑答因为佢地既茶底比较特别,系用茶叶自己拉既。我认真品下哩杯茶,
行过长沙湾,见到哩间新铺头,惗住就脚试下,点知有惊喜发现。
功夫毛血旺
牛柏叶切成丝,好考功夫,同埋我估系为左入味D。
仲有鸭血真系好好味!好嫩好滑~
 清炒莴笋丝
莴笋丝青翠碧绿,好爽口清新,好味又可以清下辣味。
口水鸡
造型好特别,个碟好可爱~
口水鸡都唔错,鸡肉几滑,又唔会系肥鸡(好怕D鸡好肥,哈哈)
口水鸡系无毛血旺咁辣既
霸气百香果
健康柠檬茶
我认真品下哩杯茶,确实系无一般既柠檬茶咁涩,入口醇D,而且放耐左真系唔会分层,系唔同D既。

整体来讲,我觉得哩间系认真做辣既小店,辣味比较正宗同惹味。饮品都系好认真咁出品。加上餐厅新净企理,员工亲切有礼,系好值得支持既小店。下次我要试下佢地既烤鱼~
2019-08-12
  • 毛血旺