2024-04-14
有一日我同男朋友喺尖沙咀行街,突然见到间新开嘅拉面店,我哋被佢嘅招牌「鬼金棒」吸引住,但又有啲疑惑?因为之前净系试过佢地味噌汤头既拉面店,但见到呢间新店主打牛骨汤头拉面,一问原来系姊妹店,即刻想试下🙆♂️入到铺头,发现店内装潢简约,有吧枱同埋2-4人枱,坐得比平时既吧枱拉面店舒适。我哋决定试下招牌牛骨拉面同增量牛叉烧辣麻牛骨拉面。落单无耐,拉面就送到面前。招牌牛骨拉面(原味) $100第一啖建议先试下汤底,好浓郁香浓嘅牛骨汤!汤底浓而不油,散发著牛骨的浓郁香气,每一口都充满了浓郁的牛骨风味💁♀️平时食拉面我多数会喜欢粗身有嚼劲嘅面条,但呢度竟然用咗细幼嘅面条,同浓郁嘅汤头一齐食更加协调。仲有意想不到嘅牛筋,口感软腍入味,我食到清碗🤣💁♀️增量牛叉烧辣麻牛骨拉面 $135 辣麻超级吸引人,辣度同麻度都可以随个人喜好调整。牛叉烧系用西冷部位制作,处理得宜,肉质细嫩略带粉红,入口即化💁🏻♂️辣麻汤底带著微辣的刺激感,令牛骨汤更惹味。炒粟米笋就金黄鲜嫩,口感爽脆,记得加返一只溏心蛋,一齐食味道更加丰富💁🏻♂️
招牌牛骨拉面(原味) $100
增量牛叉烧辣麻牛骨拉面 $135