2020-11-24 212 浏览
放工同朋友出去尖沙咀食饭,去左厚福街揾好西食😋 由于果到不嬲都好多人揾野食,间间都排长龙,我地就入左间唔系几使排队又系黄既沾面店💁🏻‍♀️芝士控既我就简简单单嗌左个芝士海胆沾面,一上到黎系一大兜热辣辣既芝士汤汁🤩,海胆就唔多见啦,应该系融左入个汤里面,而沾面既份量都几多,仲有半只溏心蛋。可能因为个芝士汤有返咁上下杰,沾面非常挂到个芝士汤汁,有少少似食紧芝士捞面😋 而汤入面仲有啲猪肉,都几入味,但海胆就少左啲啲,食落仲有少少腥味,唔系太食到个海胆既存在,可能真系要嗌返原板海胆食先会更好😅而朋友就嗌左呢个龙虾沾面,佢呢个沾面系跟左三块叉烧既,叉烧望上去好吸引😍 朋友话佢个叉烧好好味,肥瘦适中,而个龙虾汤都几浓郁,虽然无芝士汤咁杰,但一样咁挂汤!佢个汤入面仲有啲龙虾肉同猪肉,啲料好丰富,呢个既性价比会高过海胆芝士果个好多🙊总括黎讲,呢间沾面店既沾面整体黎讲中规中矩,好似个芝士海胆沾面咁,食落会似猪肉芝士沾面多啲,海胆味唔太出🙈 不过值得一提既系佢个面质食落好弹牙,软硬适中👍🏻 而环境就一般般,因为坐落都系有啲逼,如果下次再食会试下加啲其他海鲜,应该会再好食啲🤔

芝士海胆沾面

元祖龙虾沾面