2017-02-25 251 浏览
今日约咗一个好耐冇见嘅中学同学食饭,佢宜家就威威猪啦,做到港铁列车车长,又好pay!佢好体贴,特登就我放学,所以叫我喺尖东揾一间餐厅同佢食晚餐。我行咗一阵就喺希尔顿中心揾到一间日本料理餐厅 - 花月居酒屋。餐厅环境几好,好有情调,老板还亲自帮我哋落柯打,原来老板可以讲得一口流利嘅日文,仲同隔离枱嘅日本客人倾咗好耐添呀!今晚我哋打算叫几款唔同嘅刺身同日本熟食,我朋友非常钟意食三文鱼刺身,所以我就叫咗一客三文鱼腩刺身,三文鱼唔只新鲜,仲好肥美,比起出面啲连锁店好好多!下一个就系鳕场蟹肉沙律,沙律有唔少蟹肉,非常足料,配上日本沙律酱,真系好开胃!我自己本身系一个蟹迷,所以叫多一个松叶蟹加州卷,加州卷上面铺满蟹肉,入面仲有牛油果做配料,又点下沙律酱食,今次就算肥都要食哂佢吖!我好多时去日本餐厅食饭都会叫一个蒲烧鳗鱼丼,呢度都唔例外,厨师将鳗鱼烧到又香又脆,外脆内软,再配上鳗鱼汁同饭,真系好好食!除咗三文鱼之外,我朋友都好钟意食炸软壳蟹,呢度嘅软壳蟹唔只脆,而且仲有好多蟹膏,值得推荐!日本料理点可以少得串烧,我就叫咗一串带子串烧,带子好新鲜,又稔,烧得好香!仲有一款就系烧羊扒,羊扒非常juicy

日本料理点可以少得串烧,我就叫咗一串带子串烧,带子好新鲜,又稔,烧得好香!仲有一款就系烧羊扒,羊扒非常juicy,又唔膻,同出面𠮶啲唔同。
喺冬天大家都会钟意打下边炉咁,叫番个牛肉杂菜锅就最好不过。杂菜锅好特别啊,有一条条寒天,大家不妨试试。
估唔到尖东都会有咁正嘅日本餐厅,大家快啲去试试啦!
2017-02-15