2022-08-31
好耐都冇咁早起身同屋企人饮下茶🤣平时都好懒起唔到身。今日难得唔洗番工终于的起心肝去饮茶出黎尖沙咀顺便行下,揾左间几有特色嘅茶楼😚星期一至五午市黎仲免茶芥~***见到有我最爱嘅桂花乌龙😍秒拣左,仲见到少有嘅白桃乌龙💕!!叫左两壶交替饮。桂花乌龙茶味清香优雅;白桃乌龙就带香甜果味,两款都好好饮,啲茶仲用蜡烛保温,keep住咁热🫖***🔅蟹钳巨无霸🦀 $78巨无霸嘅蟹钳真系未食过😳味道就同平时夜晚去饮果只蟹钳一样,不过呢只就系巨大版,中间包左蟹油,一定要切开先好食!因为炸到脆卜卜,个芯仲劲热,蟹肉好弹牙,啖啖肉👍🏻🔅白胡椒猪肚鸡🍲$5858蚊都几足料,成个锅仔咁上,鸡件有肉又大件,胡椒味好重,少辣,两个人分都刚刚好🔅黄金凤尾虾多士🍤$78虾多士个面铺满炒香左嘅芝麻,外面炸到金黄色,咬落去好酥脆,香口又邪恶😈🔅古巴雪茄春卷🚬 $68一黎到相机就食左先📸成个造型都抄足雪茄咁,几可乱真😎麦皮碎就做装饰。春卷入面包左虾滑,个皮就厚身少少,胜在打卡吸睛🤩🔅水晶虾饺皇🦐$52去饮茶点少得虾饺,必点点心之一✌🏻皮薄馅靓,晶莹剔透🔅XO酱带子炒肠粉🌶$58用左细带子去炒,都有5-6粒,肠粉好滑,味道就唔系太
***
***
🔅蟹钳巨无霸🦀 $78
🔅白胡椒猪肚鸡🍲$58
🔅黄金凤尾虾多士🍤$78
🔅古巴雪茄春卷🚬 $68
🔅水晶虾饺皇🦐$52
去饮茶点少得虾饺,必点点心之一✌🏻皮薄馅靓,晶莹剔透
🔅XO酱带子炒肠粉🌶$58
用左细带子去炒,都有5-6粒,肠粉好滑,味道就唔系太重,相对其他茶楼嘅炒肠粉冇咁油
🔅运程流沙包😄😉😳$38
呢个人嗌我又嗌🤪打卡必点,三款包都印左唔同嘅公仔样,非常之可爱。奶皇一咬落去就有流心效果,奶皇味比咸蛋味更重,流沙馅幼滑
🔅桂花红酒雪梨🍐$68
睇到幅图觉得好得意就拣左佢,成个雪梨都系酒红色,用红酒浸过,味道爽口又酸甜,仲有少少葡萄🍇嘅味,感觉清热又养颜🫶🏻食完再浅尝一啖剩低嘅红酒桂花糖水,甘甜蜜味!
饮完个茶食饱饱叉满电就同屋企人继续尖沙咀行程🏙