2024-06-27 59 浏览
星期六谂住去科学馆行,去尖东喷水池果边睇下有冇咩好食,去咗呢间装修都大方高端的酒楼食午餐。睇个名京沪川菜,睇黎佢的菜式除左一般酒楼店心外,仲有d特色菜,发觉佢有几个午市set都几高性价比,1个价钱包你几个𩠌🤔半只樟茶鸭,必食酸菜鱼及蜜桃柚子骨,$298连加一,好似几吸引咁!樟茶鸭虽然系半只,但系围埋数都至少有十几件,仲要件件都系无肥肉,货真价实👍 烟熏过的鸭肉带有微微的树叶及茶叶味,比平时的烧鸭少一份油腻多一份脱俗😁酸菜鱼大大煲,鱼肉肉身软腍,汤底微辣,适合不吃辣的人士,云耳大白菜芝麻碎及鱼肉混埋一起,铺头加过必食之名落去,确实有理😛蜜桃柚子骨和平时的咕噜肉不同,柚子的清香及桃肉的鲜甜(初头以为系罐头果只,但食落唔似,莫非系即叫即切的蜜桃肉?无从考究,但味道足够🫡)令我一路食一路好想加碗白饭,太吸引了~环境舒适,冷气充足,枱与枱之间距离足够,埋单时仲见到原来有舞厅及供麻雀耍乐的包厢🎶🎙

樟茶鸭

酸菜鱼