嚟到尖沙咀揾食, 你未必会揾到嚟美丽华地库, 但原来呢度有间好有格调嘅咖啡店 - Espresso Alchemy☕.餐厅内设有开放式厨房, 卡位宽敞舒适, 外围仲有多张小圆枱, 座位都唔少㗎。本想试试呢度嘅咖啡, 但为免瞓唔著, 今晚就先试下薄荷朱古力冻饮。Iced Mint Chocolate $43入口先感受浓密顺滑嘅朱古力, 再淡出清新薄荷味。一问之下, 原来杯中薄荷味系自家由薄荷叶提炼, 难怪味道自然不造作。虽然一杯份量不多, 但却系精品之作。Smoked Salmon & Beetroot Tartare Toast 鞑靼烟三文鱼红菜头三文治 $78爽口红菜头, 伴柔软烟三文鱼, 咸中带甜, 口感同味道丰富, 配上我最爱嘅火箭菜, 系美味健康之选。The Alchemy All Day Alchemy 精选全日早餐 $128对我嚟讲, All Day Breakfast之中最重要嘅就系炒蛋, 呢个炒得够嫩, 滑蛋间保留蛋液, 很有水准。多士焦香得嚟唔会太干, 涂上薄薄嘅coffee ganache, 满足我嘅咖啡瘾。

Iced Mint Chocolate

scrambled egg
coffee ganache french toast
  • scrambledegg
  • coffeeganachefrenchtoast
  • SmokedSalmon&BeetrootTartareToast鞑靼烟三文鱼红菜头三文治
  • IcedMintChocolate
  • TheAlchemyAllDayAlchemy精选全日早餐