2024-08-23
今日同屋企人食饭拣左去美丽华旗下嘅中菜国金轩黎试下🤤 黑糖蜂蜜酱油鸡豉油鸡味 但系鸡皮上有一粒粒嘅黑糖半溶状态伴随 仲有蜂蜜所以入口偏甜明炉香草烧雏鸭出面烧鸭多算都比较大只 呢度就反道而行用雏鸭🦆 presentation系几靓 雏鸭口感偏嫩口 配埋酸梅酱就完美三弄回味澳洲和牛面𣍰呢个我就觉得稍为失色 首先和牛面𣍰口感上系几唔错 有肉的回感但系同时亦煮到好淋身 唔会韧口 但系个酱汁就比较甜身 食左一嚿就好容易浆口 味道比较单一羊肚菌竹苼木棉豆腐呢啲咁斋嘅豆腐个芡汁就好重要 将啲斋菜掉返个味出黎 再加埋清爽嘅竹苼夹住食 系一个比较清淡嘅疏菜选择凰梨咕噜黑豚肉中规中矩嘅咕噜肉 不过咬开都有满满肉汁 唔会有炸过龙好硬嘅感觉拍蒜虾干豚肉唐生菜煲简单黎讲似出面嘅啫啫煲 不过口感出人意料地好食 可能因为我先入为主觉得呢啲菜煲一定又咸又多油 啲菜吸哂啲油会好浆口 反而呢个冇 个菜唔会太油 食完油腻的肉配返个清菜都唔错👍整体黎讲体验比我想像要出色 晚餐环境雅致 枱与枱之间有一定嘅距离 有闲聊的私隐度 服务态度亦非常好 呢个价钱呢个质素我觉得系可以再黎☺️
黑糖蜂蜜酱油鸡
明炉香草烧雏鸭