2019-06-17 21 浏览
朋友推荐给我的尖沙咀九记打冷,听说很多名人都经常去光顾,想不到真的会遇上,大台综艺节目的李先生,让这一餐未食已经增添了一点欢乐。而餐厅黎讲,最主要都系食,讲返食物,一切潮式打冷大排挡要有既食物佢都有。卤水拼盘,蚝饼,蚝仔粥,各式小炒都有供应。而此行就order了很少见的椒盐粟米,初见菜单既我们都充满好奇,究竟味道会系点。 想不到粟米沾上炸粉,再配上椒盐去炸竟会系如此配合,香口又够惹味,而粟米的甜味亦都保留下来,实在系一味满分既送酒小食。再来系咸菜猪肚煲,猪肚份量多,咸亦好爽口,胡椒汤底亦都好够味,岩晒同行友人口味。最后打冷必食既系卤水鹅件,鹅件啖啖肉,而伴碟既卤豆腐亦不马虎,豆腐有豆香卤水汁亦好入味。