相约中同吃饭,当然拣返中心点嘅尖沙咀啦拣咗人气高企嘅泰菜店是晚我比他早一点到,近门口位置非常合适打卡,座位是榻榻米,好有特色大概踏入七点打后,餐厅已满座了幸好我有预先订座我觉得吃泰菜,有几款是必点的生虾、咖哩和通菜(不过今次叫咗沙律) 烧牛肉沙律烧牛肉份量都多, 而且是厚切, 不过就有点韧和有筋, 其实咬落去系Juicy的, 有点可惜而沙律汁是酸酸甜甜, 不过我觉得可以落多一点中同话生紫洋葱好好味, 带点辛甜味另外起openrice见到好多人都推介的:蛋炒咖哩软壳蟹配薄饼, 白饭转薄饼 (+$18)平时泰菜嘅咖哩大多都是配猪牛鸡, 蛋炒咖哩是第一次吃喔碟底有好多滑蛋咖哩, 仲有2只大嘅软壳蟹, 咖哩是带甜的那种, 基本上我觉得唔辣, 所以唔吃得辣嘅朋友仔都真系可以试下呢道菜咖哩又唔会稀淋淋, 无论配白饭或薄饼真系会不知不觉地吃多咗仲有仲有,  咖哩上面仲落咗好多蟹肉, 超正泰式生虾刺身真系唔使多讲, 食泰菜真系要点的菜式用冰底垫著以保新鲜, 食刺身最怕唔新鲜和有菌, 当晚我地食完都无事, 放心虾身不大不小, 肉质有弹性, 蘸埋泰式青汁真系好惹味!烤猪颈肉呢碟真心推介, 猪颈肉好Q弹,
相约中同吃饭,当然拣返中心点嘅尖沙咀啦
拣咗人气高企嘅泰菜店
大概踏入七点打后,餐厅已满座了
幸好我有预先订座
我觉得吃泰菜,有几款是必点的
生虾、咖哩和通菜(不过今次叫咗沙律)

烧牛肉沙律
而沙律汁是酸酸甜甜, 不过我觉得可以落多一点
中同话生紫洋葱好好味, 带点辛甜味
另外起openrice见到好多人都推介的:
蛋炒咖哩软壳蟹配薄饼, 白饭转薄饼 (+$18)
平时泰菜嘅咖哩大多都是配猪牛鸡, 蛋炒咖哩是第一次吃喔
蛋炒咖哩软壳蟹配薄饼
咖哩又唔会稀淋淋, 无论配白饭或薄饼真系会不知不觉地吃多咗
仲有仲有,  咖哩上面仲落咗好多蟹肉, 超正
泰式生虾刺身
真系唔使多讲, 食泰菜真系要点的菜式
虾身不大不小, 肉质有弹性, 蘸埋泰式青汁真系好惹味!
烤猪颈肉
呢碟真心推介, 猪颈肉好Q弹, 带少许肥膏又连住肉, 咬下去有点爆汁感觉
烤猪颈肉
平时食泰菜, 至多都系饮下泰象啤, 都是啤酒
呢度有提供Cocktail, 大部份Cocktail以泰国地方名而命名
我对紫色情有独钟, 呢杯叫
Pattaya (芭堤雅) 起menu上睇已经好吸引
真身仲靓仔过menu, 原来佢系一手一脚自己将紫色嘅蝶豆花汁倒入含tequila 和椰奶入面,仲附上一句爆炸糖,劲可爱
Pattaya (Cocktail)

由深紫变浅紫,果种渐变色超靓
最初想keep 住呢只咁靓嘅渐变紫而无搅拌过
一饮个底有浓浓嘅酒精,所以最后都搅均成杯变浅紫色

另外,佢本身杯边都黏咗啲爆炸糖,
食过就知一定系「新鲜」时都好玩
边饮边有啪啪声,非常过瘾!
2024-04-15
烤猪颈肉
Pattaya (Cocktail)