3天前 0 浏览
泰北蟹肉金湯烏龍麵:濃郁的咖喱香味,讓我想起清邁的美好回憶。微辣的醬汁搭配脆脆的炸麵和彈牙的烏龍麵,讓人一口接一口地吃!紅咖喱烤雞:雞肉烤得剛剛好,嫩滑多汁,配上微甜的紅咖喱,味道讓人回味無窮😋焦糖榴蓮撻配雪糕:焦脆的撻面包著香濃的榴槤蓉,榴槤迷絕對不能錯過😇Chiang Mai Clocktail:用銀壺盛載,賣相吸引。以 Gin 為底,加入玫瑰茶、檸檬汁、荔枝和薄荷,我選擇了少酒版本,入口時淡淡的荔枝香味,超好喝💝。

用餐优惠
試食活動
  • 泰北蟹肉金湯烏龍麵
  • 焦糖榴槤撻
  • 紅咖哩烤雞
1.Book枱食生日飯叫人坐吧枱 2.野食非常普通 3.甜品叫極都唔上Book 左枱亦remark左係慶祝生日。黎到叫我地2個坐bar枱,當時仲有三份一枱係冇人坐。我地表示有book枱有乜理由係呢啲位置?當時侍應就話因為其他人都有remark 坐梳化位。所以我book枱食生日飯仲要額外要求唔好俾我坐吧枱?跟住侍應話,一係坐張大枱,但係可能要撘枱。要撘枱咁我book黎做乜?最後佢哋安排張榻榻米嘅枱比我地,但係前面嘅經歷已經令餐飯感覺好差。野食上得好快,大部分都唔熱,只係暖。串燒牛好硬,咖哩好甜。到甜品,book枱時已remark左寫happy birthday 。前後叫左三次都未上到,餐廳亦都冇表示過要等幾耐。應該都有等左接近30分鐘,坐到腳痺完全浪費時間所以連生日甜品都冇食就走左。臨走一個類似經理嘅人喺度say sorry,但已經於事無補,一個非常差嘅生日飯體驗。慶祝食飯千祈唔好黎。

野食上得好快,大部分都唔熱,只係暖。串燒牛好硬,咖哩好甜。

2024-11-13
庆祝纪念
生日
📍 ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道37號地舖上星期我去了這家泰國餐廳整體體驗相當不錯。首先,蒜香班蘭烤羊架非常驚艷,羊肉外焦內嫩,搭配蒜香和班蘭的獨特風味,讓人一口接一口。蒜香肉鬆炸魷魚圈則是個驚喜,外酥內嫩,肉鬆的加入讓這道菜增添了層次感,口感十分豐富。而北海道帶子娘惹牛油貓耳粉的搭配也讓人印象深刻,帶子的鮮美與細緻的貓耳粉形成完美的結合,讓人回味無窮。另外我點了一個叫Ko Pha-Ngan 的調酒 裡面有朗姆酒 檸檬 汽水等等的材料 整體喝起來很清爽 很不錯-環境 ⭐️ 4.7/5食物 ⭐️ 4.7/5推薦指數⭐️ 4.7/5

📍 ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道37號地舖

上星期我去了這家泰國餐廳整體體驗相當不錯。

環境 ⭐️ 4.7/5
食物 ⭐️ 4.7/5
推薦指數⭐️ 4.7/5
Asok Thai Garden喺尖沙咀超吸睛 因為店內環境好靚 岩曬大家來打卡 食個泰菜都可以咁鬼正! 重點係 啲野食真係幾高質架~
.🐷和牛金不換炒飯
呢碗炒飯可以話係奢華🤣和牛都算多 炒完之後特別惹味 牛味濃到不得了 唔會比炒飯嘅香料味蓋過了 啲飯炒出嚟粒粒分明 香味十足.🐷飛天小椰菜
呢個菜名好有趣 啲菜好爽口 口感脆脆地 個汁唔會太辣 夠曬惹味🫶🏻.🐷蛋炒咖喱軟殼蟹(配印度煎餅)
呢個真係好獨特 咖喱味濃郁 又唔會辣🤣🌶️ 裏面個炒蛋好滑 軟殼蟹炸得剛剛好 外脆內嫩 加上印度煎餅 味道絕對配合 啲印度煎餅亦都唔會太硬.🐷芒果糯米飯甜筒
甜筒真係必試 外面脆脆 180度上下掉轉咁樣擺喺個碟上面 好難唔留意到佢🤣有香滑的芒果同埋香甜的糯米🤩 啲糯米非常之sticky🤣 食完主菜 呢個甜品好必須🤪.🐷Drink - Udon Thani
呢杯飲品清新又解渴 仲有少少甜甜地 中啱啱好解辣😂配搭任何菜都好 真係一個好選擇.Asok Thai Garden
📍尖沙咀亞士厘道37號地舖.#吃貨日常 #香港 #泰國菜 #炒飯 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍 #尖沙咀

🐷和牛金不換炒飯

🐷飛天小椰菜

🐷蛋炒咖喱軟殼蟹(配印度煎餅)
🐷芒果糯米飯甜筒

🐷Drink - Udon Thani

Asok Thai Garden
📍尖沙咀亞士厘道37號地舖
#吃貨日常 #香港 #泰國菜 #炒飯 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食
2024-11-08 0 浏览
#fatchubelly尖沙咀ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)💥迷你小食拼盤拼盤有免治豬肉串,泰式魚餅,雞棗🤤賣相非常之好 份量亦都大份點埋咖喱汁味道更加惹味開胃👍🏻💥香茅烤豬頸肉豬頸肉燒得非常之香脆🔥肉汁亦都好飽滿咬落去好爽脆配埋醬汁食好好食推薦💥馬拉盞肉碎炒河炒河炒得非常之有鑊氣😋馬拉盞肉碎味道非常香濃配埋炒河一齊食味道不錯💥 甲拋魷魚是拉差意大利飯意大利飯非常之有驚喜😜食落去非常之Creamy 亦有是拉差嘅少少香味甲拋魷魚食落非常香脆整體非常之好食👏💥泰式綠奶茶,菊花茶泰式綠奶茶唔會死甜🥤香香地嘅泰式奶茶味菊花茶甜中帶香飲落去非常之醇厚😉ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道37號地舖
#fatchubelly尖沙咀

ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)
💥迷你小食拼盤
拼盤有免治豬肉串,泰式魚餅,雞棗🤤
賣相非常之好 份量亦都大份

食落去非常之Creamy
亦有是拉差嘅少少香味
甲拋魷魚食落非常香脆
整體非常之好食👏

💥泰式綠奶茶,菊花茶
泰式綠奶茶唔會死甜🥤
香香地嘅泰式奶茶味
菊花茶甜中帶香
飲落去非常之醇厚😉

ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道37號地舖
2024-11-05 67 浏览
這家挺有人氣,所以來試試看。餐廳氛圍走休閒情調,也適合朋友聚會。外面人流不絕。冬蔭功海鮮湯 $138湯帶點辣,好開胃。海鮮份量足夠,有蝦和香菇。🐔青咖喱(雞) $116可選飯或+$18薄餅,超多雞肉,挺鮮嫩。青咖哩配薄餅也不錯🥭芒果糯米飯甜筒 $68這個很igable,雪糕挺清新,糯米飯🥬飛天小椰菜 $88泰式炒小椰菜以辣椒和碎蒜調味,份量也多,不會很咸。🦐泰式生蝦刺身 $98有6隻,可以點醬汁調味,生蝦新鮮

冬蔭功海鮮湯 $138
湯帶點辣,好開胃。海鮮份量足夠,有蝦和香菇。
冬蔭功海鮮湯

🐔青咖喱(雞) $116
可選飯或+$18薄餅,超多雞肉,挺鮮嫩。青咖哩配薄餅也不錯
青咖喱(雞)

🥭芒果糯米飯甜筒 $68
這個很igable,雪糕挺清新,糯米飯
芒果糯米飯甜筒

🥬飛天小椰菜 $88
泰式炒小椰菜以辣椒和碎蒜調味,份量也多,不會很咸。
飛天小椰菜

青咖喱(雞)
芒果糯米飯甜筒
飛天小椰菜
泰式生蝦刺身
泰國菜🇹🇭食唔少,但同西餐🍴crossover既fusion菜就唔多見😜 野食既賣相會靚啲同有新鮮感啲,佢地用泰國🇹🇭食材、香料加西式煮法,感覺多元化亦都幾好食😋 裝修就行度假🏖️feel,有白色既太陽遮⛱️、藤椅🪑、榻榻米、唔同形狀既仙人掌🌵,用柔和既白色同淺既木色🪵,感覺放鬆舒服😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)蛋炒咖哩軟殼蟹 🥚🍛🦀 - $198 (好味指數:😍😍😍😍)食泰國🇹🇭野又點可以唔叫咖哩🍛呢😜 今次叫左有蛋🥚既黃咖喱🍛,質地會杰啲同香口啲~ 而黃咖哩🍛主要由紅蔥頭、大蒜🧄、薑黃🫚、香茅🌱、芫荽籽、孜然、小荳蔻、肉桂等等,再加埋椰漿🥥同棕櫚糖等等煮成,味道醇厚,濃郁惹味~ 旁邊拆左好多鮮甜綿密既蟹肉🦀 亦有一隻完整既炸軟殼蟹🦀,炸得酥脆,味道鮮甜甘香,唔會有油溢味,夠新鮮,配埋咖哩🍛一齊食幾好😋印度煎餅 🇮🇳🫓 - $18 (好味指數:😍😍😍🤩)顏色係金黃色既,口感偏厚實,有牛油香味🧈同淡淡既麵粉香🌾,但唔會油淋淋,用嚟 點香濃惹味既咖哩汁🍛一齊食真係正🤤 如果再濕潤同腍少少會更加好~ 泰式大蝦炒金邊粉 🍤🍜 - $158 (好味指數:😍😍😍😍🤩)金邊粉🍜平時主要用羅望子醬、茄汁

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
蛋炒咖哩軟殼蟹

印度煎餅

印度煎餅 🇮🇳🫓 - $18 (好味指數:😍😍😍🤩)
泰式大蝦炒金邊粉

金邊粉🍜平時主要用羅望子醬、茄汁🥫、椰糖🥥同魚露🐟調味,所以味道酸酸甜甜咁幾鮮味同惹味,而且小編鐘意今次既金邊粉夠酸,咁會開胃啲🤤 而且佢地仲有落重左蒜蓉🧄 令到味道更加香口~ 上面有兩隻開左邊既大虎蝦🦐,開左邊就比較容易剝殼,飽滿多肉,鮮甜彈牙~ 另外仲落左香口既蛋🥚、索味既豆卜、爽口既芽菜去炒,同時可以因應個人口味擠啲清香既青檸汁🍋‍🟩提鮮、撈香口既花生粒🥜、辣椒🌶️一齊食,啲金邊粉🍜如果濕翻少少就perfect啦~
甘蔗蝦配魚子蛋黃醬

甘蔗蝦配魚子蛋黃醬 🦐🟠🟡 - $108 (好味指數:😍😍😍😍)
幾特別既係佢地用左甘蔗取代左木棒🪵或者竹籤去串起啲蝦肉🦐 甘蔗天然既甜味有提鮮既效果😜 出面既炸皮唔會好厚,蝦肉🦐質地偏厚實,彈牙鮮甜,配埋鮮香四溢既三文魚子🟠同埋酸酸甜甜既蛋黃醬🟡幾開胃🤤
焦糖榴槤撻配雪糕

焦糖榴槤撻配雪糕 🥧🍦- $72 (好味指數:😍😍😍😍😍)
跟住黎到榴槤fans唔可以錯過既甜品,個焦糖榴槤撻 🥧 既焦糖皮厚薄度控制得啱啱好,燒得🔥夠乾身,夠酥脆又唔會硬,同埋一整開就平均咁痴喺下面既餡到~ 個餡都好幼滑creamy,醇厚既榴槤味同有鹹香既芝士🧀都夾,唔會覺得漏~ 另外估唔到連個雪糕🍦都係榴槤味既😍 味道芳香馥郁,口感細緻軟滑,真係啖啖都好似食緊雪到凍冰冰既榴槤肉咁👍🏻 有冷熱double榴槤滋味😌
Udon Thani

Udon Thani🍹 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢杯cocktail幾refreshing,係用左西柚🍊、接骨木花、荔枝⚪️再加餐酒🥂調配而成,酒味輕易入口,酸酸甜甜,芳香馥郁,仲有啲青檸片🍋‍🟩、藍莓🫐同士多啤梨片🍓,就再多啲果香~

好味指數:😍😍😍😍
甘蔗蝦配魚子蛋黃醬
焦糖榴槤撻配雪糕
Udon Thani
2024-11-03 394 浏览
之前試過佢哋同 brand 嘅泰式奶茶蛋糕覺得幾唔錯,所以今次就嚟試下佢哋嘅 Fusion 風泰國菜啦~泰式生蝦刺身 - 生蝦嘅肉質爽口彈牙,配埋蒜頭,指天椒同埋酸辣嘅泰式醬汁夠惹味,簡單就是美味南薑椰子雞湯 - 呢款嘅 Tom kha kai 口感出奇哋清爽,飲完唔會有好飽滯嘅感覺,椰香味🥥加埋南薑檸檬葉夠開胃,呢度係用滑溜嘅雞腿肉唔係嚡澀澀雞碎呢點都好加分~青咖哩(牛)配白飯- 呢個應該叫綠咖哩因為顏色真係超綠油油💚!青咖哩椰奶味好香,唔辣帶啲偏甜好易入口,唔食得辣嘅都可以嘗試~口感濃郁嘅汁啱曬送飯,除咗牛肉入面仲有茄子薯仔勁豐富蒜香斑蘭烤羊架 羊肉係估唔到咁嫩滑,加埋香脆嘅蒜片,好味道👍🏻而且有成3大舊,加埋薯菜份量十足(爭啲食唔曬 lol)佢哋啲 cocktail 嘅造型都好得意,我哋就揀咗呢杯 Ko Samui ,個蘑菇型杯加分呀~🍄飲落好夏日,滿滿嘅西柚青檸味夠酸爽,真係唔似飲緊酒~
蒜香斑蘭烤羊架
佢哋啲 cocktail 嘅造型都好得意,
2018 浏览
2024-10-28
蒜香斑蘭烤羊架
  • 泰式生蝦刺身
2024-11-02 312 浏览
泰式融入創意,賣相好正又好味🤩😍環境好chill,好寫意,服務仲好好,令人食得好歡愉的餐廳。紅咖喱烤雞,雞肉嫩滑唔油膩,配襯紅咖喱汁好惹味,好滿足🤩🤩 泰北蟹肉金湯烏龍麵,賣相好吸引,濃郁嘅醬汁非常惹味,份量好足料👍🏻👍🏻👍🏻Cocktail有好多選擇,每款賣相都好靚,真係好難揀,最後揀咗Chiang Mai,味道清新又有果味,唔飲酒都覺得好欣賞👍🏻如果喜歡榴槤,真係必點焦糖榴槤撻配雪糕,榴槤蓉香濃,有口感又綿滑,真係香甜美味🤤🤤個人情有獨鍾泰式綠奶茶😌😌讚🫶🏻🫶🏻

個人情有獨鍾泰式綠奶茶😌😌讚🫶🏻🫶🏻
2024-10-30
  • 紅咖哩烤雞
2024-11-02 343 浏览
點了冬陰功湯、咖喱炒蟹、芝士炸麵包和雜菌RISOTTO,每一道菜都讓我印象深刻🥰‼️冬陰功湯的味道非常濃郁‼️酸辣的口感恰到好處,蝦仁鮮嫩,香茅和檸檬葉的香氣令人回味無窮,開胃又提神🤤咖喱炒蟹,這道菜的蟹肉鮮美,搭配濃厚的咖喱醬汁,味道豐富。咖喱的香氣與蟹肉的鮮甜完美結合,讓我忍不住一口接一口,特別適合配米飯享用🤤芝士炸麵包則是一道令人驚喜的小食,外層金黃酥脆,內裡的芝士融化,濃郁的奶香味讓人欲罷不能。這道菜是個完美的開胃小點,和朋友分享特別合適🤤🤤雜菌RISOTTO的口感滑順,米飯煮得恰到好處,搭配各種新鮮的雜菌,讓整道菜的風味層次更加豐富。香濃的奶香與菌類的鮮味相互融合,讓人感到滿足。呢次的用餐體驗絕對值得推薦‼️🤣

呢次的用餐體驗絕對值得推薦‼️🤣
2024-10-24
  • 蛋炒咖哩軟殼蟹
餐廳好受歡迎,見到門口排曬隊,而且室內環境真係好靚,燈光柔和,好有氣氛,超適合打卡💕💕餐牌選擇好多,前菜、小食、主食、甜品等應有盡有,而且仲有好多特色cocktail~和牛金不換炒飯 $178和牛好好食🤤肉質偏嫩,咬落好juicy,炒飯都好出色!炒得粒粒均勻,而且好入味,推薦!蛋炒咖哩軟殼蟹 $216咖哩汁好好味😋😋😋甜甜地,少少辣,我哋加購咗薄餅一齊食,超級正,軟殼蟹炸到外脆內軟,一定要試!!甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅 $98好特別嘅菜式,肉碎比預期中香口同滋味,牛油果好fresh,配搭夾餅一齊食,幾有新鮮感👍🏻芒果糯米飯甜筒 $68芒果好甜好新鮮,糯米飯煙煙韌韌,好好食,配埋椰汁一流,最後食埋甜筒,脆卜卜,正!野飲叫咗兩杯cocktail,分別係有花香嘅Phuket $98 同sweet啲嘅Ko Samui $98💕

和牛金不換炒飯 $178

蛋炒咖哩軟殼蟹 $216

甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅 $98

芒果糯米飯甜筒 $68

2024-10-30 428 浏览
約咗朋友係尖沙咀食飯 7:00左右去到Asok Thai garden雖然full曬 不過等咗一陣都有位食😆🐷香茅燒豬鞍 $238大過隻手掌 又厚身 肥瘦均勻☺️香茅味幾重配菜仲有啲粟米 西蘭花苗🥬馬拉盞炒通菜 $88泰國菜必點項目🤩鹹鹹香香 聞落都已經好想食 🥢 露筍豬頸肉炒河 $128醬汁惹味 加啲辣椒 味道層次更多 而且吾太油膩👍🏻豬頸肉爽口 🔥 營火串燒4串 $118可以選擇豬牛雞雞肉幾滑牛肉味又幾出另外自家製沙嗲醬出色💭幾款菜都好味 特別係蘆筍豬頸肉炒河 下次要咗嚟食先得👍🏼👍🏼

🐷香茅燒豬鞍 $238

馬拉盞炒通菜
露筍豬頸肉炒河
營火串燒4串
2024-10-29 358 浏览
這家人氣泰國餐廳一踏入就彷彿置身泰式度假村,裝修以南洋風格,環境寬敞又relax,今晚約好朋友嚟試吓。餐前時先來了Coconut Smoothies ($58),椰香濃郁,冰涼順滑,啜一口即時清涼;另外朋友杯冰凍的泰式奶茶 ($42),茶香濃厚帶有淡淡的奶香。香茅燒豬鞍 ($238) 烤得剛剛好,肉質嫩滑juicy,香茅香味道顯得更有層次。飛天小椰菜 ($88) 獨具泰式風味,鑊氣十足,帶點微焦的香味,特別惹味。甜品是創意十足的芒果糯米飯甜筒 ($68),脆筒裡裝著香甜的芒果糯米飯,甜糯中帶有香脆,既新鮮又特別。柚子紅石榴沙律 ($88) 結合了清新酸甜的柚子和石榴,口感爽脆,特別refresh,適合在味道濃郁的泰國菜後清清口。

2024-10-21
庆祝纪念
生日
2024-10-28 374 浏览
今次揾咗間泰國菜餐廳帶有Asia Villa 度假風,令我好似去咗個小旅行咁,好放鬆嘅vibe~餐廳亦有4個打卡區域!Cocktail - PhuketJasmine, Elder Flower, Edible Flower Ice Cube, Lime juice布吉係陽光與海灘勝地、活力四射的城市,呢杯cocktail 代表咗布吉呢個花花世界充滿無窮的魅力~芒果糯米飯煙韌香甜既糯米飯,伴以芒果粒,配埋椰子雪糕,仲有一個反轉咗嘅雪糕筒,造型十分有趣又精緻。味道清新,不甜膩,集合泰國最有特色嘅食材,很有泰國風情的甜品~生日/週年慶祝🪅叫呢個一定令主角開心娘惹蕉葉烤魚特製嘅娘惹燒烤醬集合酸辣甜三種味道,不斷刺激味蕾,魚肉鮮嫩多汁,仲有蕉葉清香的滋味和牛金不換炒飯金不換嘅香味突出,炒飯好有鑊氣,炒到粒粒分明,和牛粒口感軟嫩,而且油脂滲透入飯粒入面,成個炒飯更加香口惹味。

Cocktail - Phuket

芒果糯米飯

娘惹蕉葉烤魚

和牛金不換炒飯
同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀嘅泰國菜🇹🇭餐廳🍽️食晚餐😋$116「紅咖喱豬+印度煎餅」:紅咖喱辣辣哋,味道夠濃郁,豬肉切大粒有啲啲咬頭,紅咖喱汁有好多,沾印度🇮🇳薄餅食幾好食😋$78「魚露椰糖燒雞全翼(3隻)」:雞翼本身已經係甜甜哋又鹹鹹哋,另外仲有一小兜糖漿可以沾雞翼食🤣$88「飛天小椰菜」:「飛天」=「泰式炒」,加有蒜蓉、辣椒 同埋 麵豉醬,炒得幾好味,「小椰菜🥬」新鮮爽脆😋$278「娘惹蕉葉烤魚」:烤魚大大條,配菜有粟米芯、西蘭花、紅蘿蔔、雜菌、紅椒、荷蘭豆等,幾豐富🤣
同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀嘅泰國菜🇹🇭餐廳🍽️食晚餐😋