2023-10-24
因为钟意睇韩剧,所以都好钟意食韩国菜。久不久就会去揾好食既韩国菜馆。今次经朋友介绍下黎左夜首尔一试,果然有惊喜😍系真正韩国菜既味道,绝对令人食过返寻味。打开menu,我又选择困难发作。实在太多好食又想食既菜肴,而且睇落每款都好似份量好大,我地只有2个人,所以唔可以点太多既食物。未决定到点乜之前,先黎点左饮品先。食韩国菜点可以唔配烧酒呢?所以我就点左比较少见既芒果味烧酒同Cheeky Peach Apple Cider。一如所有韩国餐厅一样,未上主菜前会先送上各式配菜。配菜方面有自家制泡菜;茄子🍆;薯仔🥔;鱼糕等等..........8小碟,每样都好好味,斋先配菜已饱左两成🤣第一样必食既当然系我既至爱 ~ 韩国五大名菜之一酱油蟹。蓝花蟹嘅肉质好肥美,将蟹黄、蟹膏加入白饭拌紫菜一齐食,味道真系非常咸鲜,好食到停唔到口😋!有别于一般韩国烧肉餐厅,夜首尔嘅牛肋骨系连埋骨一齐上,肉质非常鲜嫩,烧完之后唔使再加任何酱料已经好够味,配埋泡菜一齐食就认真一绝👍🏻!生拌牛肉既牛肉浓郁而且鲜嫩,加上香油、蒜泥、生鸡蛋,再配上雪梨,令口感更加顺滑。清甜的梨唔单止可以解腻仲增加左口感。配搭埋烧酒一齐食真系令人
酱油蟹
调味牛肋骨 (韩式长切法)
生拌牛肉既牛肉浓郁而且鲜嫩,加上香油、蒜泥、生鸡蛋,再配上雪梨,令口感更加顺滑。清甜的梨唔单止可以解腻仲增加左口感。配搭埋烧酒一齐食真系令人回味无穷😋
生拌牛肉