宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2024-11-05 2012 浏览
发掘尖沙咀好去处,除咗行商场之外,梗系唔少得发掘吓有咩好嘢食,尖沙咀一到夜晚就爆晒人,要拣餐厅嘅话梗系要试吓啲有噱头嘅餐厅啦。呢间以日式风格做主打嘅餐厅,啱晒我哋一边食,一边relax,一边倾偈吹水面头落咗啲黑胡椒同埋南蛮味增嘅厚烧牛舌南蛮,厚度有成2cm咁滞,牛扒都冇咁厚,食落又唔会韧到有筋,加埋啲柠檬汁一齐食,酸酸咸咸咁,都几好食。冲绳腐乳听落好新奇有趣,梗系要试吓!其实食落去个味道同芝士蛋糕有啲似,腐乳用喺甜品度竟然意外地咁夹!猪肉柚子胡椒烧,炒猪肉面筋同埋烧猪手整得几出色,猪肉片切得薄薄哋好香口,炒得好香,食落去好惹味,肥瘦均匀,真系会食唔停口。鸡肉棒系用新鲜嘅食材自己整嘅,外皮烧得好脆口,入面唔会太多软骨,所以更加松软绵滑,点埋啲蛋黄酱之后口感仲滑,系我嚟食日料必点嘅item👍苦瓜炒猪肉:苦瓜、猪肉、鸡蛋等等一齐炒,讲真要食之前都系会有一丝犹豫嘅,但下一秒就觉得犹豫系多余嘅。同平时食开嘅苦瓜唔同,呢碟苦瓜处理得好好,回甘鲜甜,瓜肉爽脆,真系一啖接一啖食唔停。食完饭嚟个菠萝雪葩,特别清新。成个新鲜菠萝起肉打成雪葩,再摆喺菠萝入面拎上嚟,菠萝香味特别浓郁,冰感幼细,而且唔会太甜。
,要拣餐厅嘅话梗系要试吓啲有噱头嘅餐厅啦。

冲绳腐乳听落好新奇有趣,梗系要试吓!