2023-07-30 97 浏览
中意四围食下午茶嘅我,最近见到尖沙咀K11 musea嘅哩间五武士推出咗和风下午茶,以九宫格呈现,面朝维多利亚港,一边欣赏美景,一边享受美食,每张枱面还有一个鸟居作装饰,打卡真系一流!▶️九の春下午茶($488/2人)唔好睇少九宫格分量唔算多,但已经包含先付、烧物、慢煮、炸物及甜点几款,餐厅会因应当日最新鲜嘅食材调整内容。✨油渍菠菜✨三文鱼籽伴青瓜粒吞拿鱼他他✨烧日本青椒及蘑菇✨冷荞麦面✨烧牛肉日本水菜卷✨日本大葱烧鸡粒✨红豆白玉丸子✨蜜糖脆多士✨水信玄饼今日嘅每款食物都冇失望,食完吾会太饱肚之余,味道配搭非常丰富,每小碟都有唔同嘅口感同风味,整体搭配非常平衡。其中我最中意当然系有颜值有实力嘅水信玄饼,晶莹剔透好似水晶球咁,食之前沾上黄豆粉,入口清凉甜美,相信冇任何女仔可以抵抗。吞拿鱼他他亦十分出色,吞拿鱼切至细粒,浸渍入味,食得出吞拿鱼肉嘅新鲜,再配上底层嘅青瓜粒,面层系香口嘅三文鱼籽,清新得嚟又美味。每个下午茶餐还配两杯饮品,可以选择啤酒、cocktail及mocktail。啤酒系本地手工少爷啤,相信中意饮啤酒嘅人一定识,出名创新口味,又可以突出啤酒本身嘅特性。✨Samuri Pli

▶️九の春下午茶($488/2人)
✨油渍菠菜
✨红豆白玉丸子
✨蜜糖脆多士
✨水信玄饼

✨Samuri Plinser
突出日本青椒嘅风味,吾辣但系香气十足,非常特别!
✨V-Punch
哩杯mocktail有多种水果风味,不过味道偏淡,有提升空间。