2023-10-16 31 浏览
近排见过个朋友嘅story都系去紧日本,身处喺香港嘅我都揾到间值得推介嘅居酒屋。呢度有好多唔同花款嘅套餐,性价比超级高!其中佢个lunch omakasa ($398)居然做紧全日供应,寿司六款,刺身五件,夜晚都可以食到lunch价钱嘅套餐,唔知个优惠会去到几时不过我哋下次再试啦。今次先试咗刺身串烧寿司二人前($880)!前菜系蟹籽沙律Crab Roe Salad,非常之开胃!香葱拖罗卷Fatty Tuna Rol Sushl,肥厚鲜甜嘅拖罗,包裹在粒粒分明嘅饭粒入面,平衡返个拖罗嘅肥腻感。再嚟刺身有三款3 Kinds of sashimi:三文鱼、帆立贝、海虾,刺身肉质鲜甜美味,每一啖都重海鲜味!串烧八串8 Kinds of skewers:5肉3菜,有牛舌、鸡肉、鸡软骨、鸡翼、香菇、秋葵、甜番薯,师傅烧得非常入面,火势掌握得刚刚好。尤其牛舌都冇烧至丁点焦黑,肉质保持鲜嫩可口,食落唔会太鞋口!最后主食仲有寿司八件 8 kinds of sushi:拖罗、海胆、深海池鱼、炙烧左口鱼边,每一件都令佢谂起日本嘅味道,师傅手势好有水准,每一件寿司饭都差得好好,夹起完全冇掉饭粒。最刻骨铭心嘅喺

前菜系蟹籽沙律Crab Roe Salad,非常之开胃!香葱拖罗卷Fatty Tuna Rol Sushl,肥厚鲜甜嘅拖罗,包裹在粒粒分明嘅饭粒入面,平衡返个拖罗嘅肥腻感。再嚟刺身有三款3 Kinds of sashimi:三文鱼、帆立贝、海虾,刺身肉质鲜甜美味,每一啖都重海鲜味!串烧八串8 Kinds of skewers:5肉3菜,有牛舌、鸡肉、鸡软骨、鸡翼、香菇、秋葵、甜番薯,师傅烧得非常入面,火势掌握得刚刚好。尤其牛舌都冇烧至丁点焦黑,肉质保持鲜嫩可口,食落唔会太鞋口!最后主食仲有寿司八件 8 kinds of sushi:拖罗、海胆、深海池鱼、炙烧左口鱼边,每一件都令佢谂起日本嘅味道,师傅手势好有水准,每一件寿司饭都差得好好,夹起完全冇掉饭粒。最刻骨铭心嘅喺海胆,满满的海胆睇到餐厅嘅诚意,问咗一问先知餐厅每日都会引入新鲜嘅海鲜,难怪刺身可以保持本身嘅海鲜甜味!甜品仲有咖啡瑞士卷,甜度适中!