上个月去完东京,啲思乡病又嚟喇。唔得成日都去日本,唯有揾和食暂解一下思乡之情啦。刚刚好,一打开社交媒体,就俾咗「渔道乐」推介我,睇相已经觉得好正,二话不道就约埋友人一齐去食饭喇。渔道乐嘅门面,店内环境都好日本feel,埋边仲有日式嘅卡位添。打开本menu,样样喇都好吸引好想食,见都座位有浜烧炉具,咁当然要叫返一两个浜烧海鲜啦,而且有店员帮你烧埋,劲叹😄。蟹甲罗除咗有蟹肉蟹膏,仲有蟹籽同鹌鹑蛋,捞埋香葱同牛油一齐烧,斋闻到都已经流哂口水。帆立贝大大只,原只就咁烧😆。烧好喇,材料成个蟹盖都系,好正啰,入口蟹肉蟹膏味又鲜又香又浓厚、加埋蟹籽,正都爆呀。帆立贝好鲜甜,带有点点海洋气息,劲满足🥰。只得日食,当然要贴埋刺身同寿司啦。我点咗乐•五点刺身同埋渔道乐军舰。乐•五点刺身有帆立贝、北海道甜虾、油甘鱼、三文鱼同赤身。件件邮刺身都又大又厚,鲜甜好食。渔道乐军舰就有三文鱼籽、海胆、蟹肉蟹膏、三文鱼油甘鱼、吞拿鱼腩蓉同埋蟹籽。渔道乐军舰最大特色就系用咗薄瓜片代替紫菜,又唔使怕淋咗,而且瓜片令军舰高度增加,啲料都相对多,半层系饭,半层系料。薄薄嘅瓜片配d寿司馅料,清新鲜味,掂呀😋😋。除咗生喇,当然唔少

浜烧帆立贝

只得日食,当然要贴埋刺身寿司啦。我点咗乐•五点刺身同埋渔道乐军舰。乐•五点刺身有帆立贝、北海道甜虾、油甘鱼、三文鱼同赤身。件件邮刺身都又大又厚,鲜甜好食。渔道乐军舰就有三文鱼籽、海胆、蟹肉蟹膏、三文鱼油甘鱼、吞拿鱼腩蓉同埋蟹籽。渔道乐军舰最大特色就系用咗薄瓜片代替紫菜,又唔使怕淋咗,而且瓜片令军舰高度增加,啲料都相对多,半层系饭,半层系料。薄薄嘅瓜片配d寿司馅料,清新鲜味,掂呀😋😋。
渔・五点刺身
渔道乐军舰

除咗生喇,当然唔少得熟食啦,明太子玉子烧,大大嚿嘅玉子烧,面头加上明太子同萝卜落,口入清新得嚟,蛋味浓郁。野菜天妇罗粉酱唔厚,炸嘅时间同火喉都控制得好好。烧牛舌就系「卖飞佛」喇,次次去食居酒屋必食嘅。
明太子玉子烧
野菜天妇罗
烧牛舌

除咗食,渔道乐嘅饮品都唔错,白桃梳打渗透住淡淡嘅白桃味,仲饮到白桃粒粒,一啲都唔假,同日本居酒屋饮到嘅一样。至于柚子烧酌,可能柚子嘅关系,酒味唔会太抢,唔中意饮酒嘅朋友可能饮咗酒都唔知嫁🤣。
白桃梳打&柚子烧酌
渔・五点刺身