2023-04-10
今日出旺角睇电影,睇完岩岩好肚仔饿,突然劲想食沾面就即刻谂起系上次行经尖沙咀厚福街见到既元祖沾面,所以即刻拉朋友仔同我舍车去食,虽然要搭地铁但间野位置都好方便。一到个门口见到咁多款沾面个肚仔即刻咕咕声,估唔到门面细细入到去都几大下,以为下午茶时段会无咩人拉点知都坐得几满下。睇下个餐牌个个餐都好似好吸引,真系样样都想试,最后我地一人点左一款沾面,极上芝士蟹皇沾面同特制八代海赤海老沾面等左一阵碗面终于到喇,个汤底用石锅上,热腾腾加埋大大碗嘅沾面真系份量好足。极上芝士蟹皇沾面: 个汤易好正唔会太咸,浓汤里面唔单止有好多豚肉,另外仲有大大嚿嘅龙虾肉真系好正!除左汤料之外,碗面本身都有叉烧肉,笋,糖心蛋真系最岩中意食肉的人。个餐仲有芝士焗蟹盖同劲多蟹子,真系好足料。特制八代海赤海老沾面:个浓汤比较咸,但捞埋d面又即刻觉得无咁岩,仲有种虾既鲜味,同极上芝士蟹皇沾面一样汤料十足本身仲想点其他小食但系个沾面真系太大碗,食完都好饱,所以惟有下次先食。真心推荐如果想食沾面既朋友仔可以试下,性格比份量十足的沾面