2019-12-24
同朋友黎左尖沙咀海防道嘅呢间「泰斗」食晚饭,餐厅有半开放式座位,感觉好Chill,适合同朋友畅聚或者家庭聚餐餐牌上嘅选择都几多元化,前菜、沙律、串烧、主食、甜品样样齐,更有时令生蚝泰式烧猪颈肉原块猪颈肉烧香后切片,半肥瘦肉的油脂好丰盈,入口微微香脆,好软腍,感觉唔油腻,猪肉味好浓郁呢!配上秘制酱汁一齐食就更加滋味,适合作为餐前小食咸肉炒杂菜一片片咸肉炸香后咸香惹味,充满肉香~再加入营养丰富嘅新鲜杂菜炒香,咸肉吸收左杂菜嘅鲜甜味,杂菜则吸收左咸肉嘅咸香味,有提鲜作用,两者味道好夹香芋鸡肉饭鸡肉饭被热腾腾的石锅盛载著,keep住温度,冬天食就最啱!个饭好足料,有唔少芋头同鸡肉,鸡肉都几肥美,入口嫩滑,鸡味香浓!芋头就粉粉软软的,好当造呢!成个饭嘅口感层次同味道都好丰富,值得推荐热柠茶最后点左杯清新解腻嘅热柠檬茶,酸酸甜甜,去除饭后的油腻感
泰式烧猪颈肉
咸肉炒杂菜
香芋鸡肉饭
热柠茶
最后点左杯清新解腻嘅热柠檬茶,酸酸甜甜,去除饭后的油腻感