宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2024-11-22 186 浏览
最近好钟意食日本菜,尤其最钟意日式居酒屋嘅环境同氛围,觉得一班friend一齐饮下酒,食下嘢,吹下水,就系非常放松,非常爽今次约咗一班friend又嚟到尖沙咀宴,嚟食啲晚餐,饮啲小酒,喺呢度放松一下叫咗刺身拼盘,入面有9样海鲜刺身,每一味都非常鲜美,最主要系新鲜,仲有松叶蟹刺身都唔会输,肉质非常滑嫩,鲜味十足,仲带有淡淡嘅咸香脆可口嘅猪肉芋蓉饼非常下酒,食住好脆,然后可以把酒嘅香气更加凸显出嚟,炸咗入面嘅油香亦都会随住每一口肉进入口度。下酒嘅仲有烟熏猪手,经过烟熏嘅猪手风味十足,唔会油腻,口感亦都非常有弹性,搭配住比较酸嘅酱汁,好开胃富有味噌嘅牛肠铁板,食起嚟一啲都唔会腥,肠嘅外层都有味噌提鲜,然后仲有一啲焦香,非常好食仲有两味菜,食起嚟比较清新爽口,就系炸苦瓜同青瓜猪耳,口味都系比较偏清香,口感同口味上都能达到一种解腻嘅效果,好食到极今次同friend拣嘅酒系威士忌highball,味道强烈,细细品尝能饮到酒精香气,绝对系人间极品呢一次聚会真系好chill,下次仲要再嚟呢度食嘢饮酒!!

呢一次聚会真系好chill,下次仲要再嚟呢度食嘢饮酒!!