2018-08-11
呢间日本居酒屋呢一年来已经嚟过帮衬n次,对于我呢个钟意试新野ge人嚟讲(又唔系住附近),呢度绝对系我ge饭堂。呢度成为我会成日嚟ge食店,无他,就系呢度几方面我都几buy首先,呢度系尖东,对于新界火车友定九龙港岛的地铁隧巴友都非常方便而我嚟亲都系晚饭时间,但无论weekday 、星期五晚,定weekend,佢都九成有位,咁最大可能系佢应该做附近office午市生意为主而且老板(应该系)系日本人,所以感觉好用心实在,佢都有唔少日本客帮衬。今晚同老表俩都系临时转地方,系尖沙咀区一谂就谂到过嚟呢度。我哋本住饮酒倾计,所以一定要叫返支dame,呢支720ml ge 系一丿藏,算辛口味,亦是我ge口味。要饮酒,咁一定要食味淋鸡泡鱼干,佢系我最爱的佐酒小食,少少湿腍的口感,食到鱼肉的一丝丝,甜甜哋。我本人只会间唔中先点吓沙律酱,因为觉得佢本身已经好够味。酒盗芝士又系我另一必点的前菜!我试过好多间居酒屋,唔系间间好味,而且呢度好ge系如果梳打饼唔够,可以问佢添几块,好flexible(当然,唔够夹先问,我相信唔会有人嚟贪饼食ge)炸芝麻鸡翼是呢度必食菜式,我觉得我一个人都可以食3、4只添呀,一睇佢果
今晚同老表俩都系临时转地方,系尖沙咀区一谂就谂到过嚟呢度。
炸芝麻鸡翼是呢度必食菜式,我觉得我一个人都可以食3、4只添呀,一睇佢果样就知佢几香脆,而佢腌味亦都非常好,加上少少芝麻香,真系香港我最爱的鸡翼的数一数二呀!
枝豆,正正常常的一道小食
𩽾𩾌鱼肝系佢时令推介,我之前都有买嚟食,我多数好似佢切到咁ge厚度,之后轻轻煎香。可能呢度系冷盘食法,浸住个冻ge汁,少少酸美美系可以减去鱼肝油腻,但亦正正无煎过,所以迫唔到鱼油香味出来,我自己prefer煎香嚟食多D。
冲绳香肠都系我常叫的热小食,肠肉有口感,醮埋芥辣同茄汁,正!