2020-01-08 76 浏览
刚去完曼谷食过河边既船面,回港又忍唔住想食~放工走到I square 旁既呢间泰面。坐低睇睇餐牌,每款面都有三个汤底,有船汤、冬阴公汤、清汤,仲可以做汤饭添!我就拣咗安格斯牛肉船汤配金边粉 。 佢地既汤加左猪血,所以色泽比较深,亦系传统既做法! 先呷一口船汤,浓得黎唔咸,带点胡椒味~船面比人既感觉比较草根,呢度除左猪、牛、鸡外仲有和牛,龙虾,顿时update咗! 安格斯牛肉一片片7成熟,肉质细腻,入口牛香浓郁!其他配菜亦出色,有弹牙软滑既鱼蛋,香脆既炸猪皮就算浸淋左都好好食,唔韧又索哂d汤~仲有猪润、秋葵,大大件萝白都入哂味! 金边粉亦唔例外,配船汤简直系perfect match!! 老公点左黑豚肉船汤黄面,黄面即系油面,亦很挂汤。黑豚肉片片爽口,其他配料都系猪润、炸猪皮、鱼蛋等等!另外点了一客泰式炸腩仔,成条炸既五花腩脂肪油分令肉质香口之余外层亦带脆,唔系港式烧肉果种只系皮脆。老公点左杯紫色既蝶豆花梳打,颜色相当迷人~蝶豆花本身系蓝色,遇上酸性变紫~ 而呢杯带有青柠既香味感觉清新~叫埋香茅班兰梳打,减轻热气感觉~ 先黎半杯香茅班兰汁,再比一枝泰国梳打加入去,好清香!!  仲有枝香茅
刚去完曼谷食过河边既船面,回港又忍唔住想食~

放工走到I square 旁既呢间泰面。

我就拣咗安格斯牛肉船汤配金边粉 。
佢地既汤加左猪血,所以色泽比较深,亦系传统既做法!
先呷一口船汤,浓得黎唔咸,带点胡椒味~
安格斯牛肉一片片7成熟,肉质细腻,入口牛香浓郁!

仲有猪润、秋葵,大大件萝白都入哂味!
金边粉亦唔例外,配船汤简直系perfect match!!
老公点左黑豚肉船汤黄面,黄面即系油面,亦很挂汤。
黑豚肉片片爽口,其他配料都系猪润、炸猪皮、鱼蛋等等!

泰式炸腩仔

老公点左杯紫色既蝶豆花梳打,颜色相当迷人~

叫埋香茅班兰梳打,减轻热气感觉~
先黎半杯香茅班兰汁,再比一枝泰国梳打加入去,好清香!!  仲有枝香茅做搅拌捧,饮到尾都仲咁fresh !!
泰式炸腩仔