2024-11-07 0 浏览
又到揾食星期五,跟朋友一齐食新嘢。听讲餐厅由日藉主厨坐镇,并以独家调制嘅酱汁令海鲜/肉类更出色,听完唔系唔试嘛今晚好多人,可惜无晒吧台座😢😢我哋拣咗中间价钱,极上一人前铁板餐$998 再加一-前菜三小点、沙津渍物牛篣、茄子、烟熏鸡肉渍物十分爽脆,牛篣酸酸甜甜,作前菜很适合。烟熏鸡肉好特别,应该是鸡刺身来🤭质感好滑,唔望住来食以为系三文鱼😂😂 浓烈熏香味,咸咸香香,完全没有腥味,处理很好👍🏻-季节时令生蚝日本广岛蚝蚝鲜甜肥美,咸度适中,入口顺滑,几乎入口就溶🤭-极上刺身有鱿鱼、油甘鱼、赤身,鱿鱼质感软滑,很鲜味👍🏻 油甘鱼同赤身好厚,鱼油脂感和口感upup-鲜活南非鲍鱼采用昆布 、高汤、熬成汤汁,再加入紫菜、昆布碎在面上,汤汁很鲜甜令海鲜味更重。鲍鱼爽弹,调味刚好。先吃淡口味的鲍鱼最后再吃鲍鱼肝脏,味道更加浓,海水味更浓,来个不同的层次。-茶碗蒸面上系鲣鱼汤汁+三文鱼子鸡蛋 落咗少许松露油,入口好滑又香。再加入木鱼丝多一种口感。-野生白鳕鱼第一次见精致嘅铁板烧😍意式杂菜铺面再加香草汁 同自家制白蚬汁。以为加咗好多嘢会覆盖鳕鱼的原味道 ,反而令整体提升个口感,仲要都几夹,十分惊喜😍-美国p
今晚好多人,可惜无晒吧台座😢😢
我哋拣咗中间价钱,极上一人前铁板餐$998 再加一

-前菜三小点、沙津
渍物牛篣、茄子、烟熏鸡肉

-季节时令生蚝
日本广岛蚝
蚝鲜甜肥美,咸度适中,入口顺滑,几乎入口就溶🤭

-极上刺身

-鲜活南非鲍鱼

-茶碗蒸
面上系鲣鱼汤汁+三文鱼子

-野生白鳕鱼
第一次见精致嘅铁板烧😍意式杂菜铺面再加

-美国prime肉眼薄烧卷+日本野菜
牛肉包住本菇一齐食,第一啖油脂已经吱出嚟,菇菇吸收晒牛汁,牛肉又嫩好好食,。如果觉得腻可以沾酸汁食,会再正啲☺️

-铁板炒饭+味噌汤
到呢个时间已经好饱,炒饭都系正常蛋/樱花虾蛋炒饭,食几啖已经放弃。竟然呢到系樱花虾木鱼丝炒饭,应该有落酸汁/梅子去炒,入口酸酸微微,感觉上无咁油,令我成碗食晒😂😂变相个味道会有啲咸,但重口味表表者我觉得几正😛 佢仲附上壶鲣鱼清汤+芥末比你做个茶渍饭 清汤真系好清好淡,就咁饮会觉腥😅 所以要加埋个饭 中和返

-甜品
樱花大福
甜甜哋的樱花味,唔太啱我口味🫣
  • 茶碗蒸
  • 鲜活南非鲍鱼