2024-05-17
金凡潮汕菜位于尖沙咀,餐厅装修几骨子,富有传统中式食肆既味道。呢间餐厅专注正宗潮州菜色,当中几出色嘅就系鱼翅捞饭同咕噜肉。首先系鱼翅捞饭。呢道经典菜式配以石头锅上,热辣辣。鱼翅捞饭,听就成日听人讲,食就系第一次!鱼翅鲜嫩弹牙,口感滑溜细致,配富有嚼劲既芽菜。先饮几啖鱼翅汤,再将汤及饭捞埋,饭底吸收咗鱼翅嘅鲜甜汤汁,好食又几过引。另一样我尤其喜欢嘅系迷你咕噜肉。卖相非常精致,表皮薄而焦脆, 能做到此水准的食店真的不会多。皮内鲜甜多汁,绝对系黎金凡必食之选。调味恰到好处,不会太咸或太甜,相当美味。另外,我亦有点过金凡潮州菜嘅迷你卤水拼盘。当中包括卤水鹅片、鱿鱼、五花腩等等,每一样都保持住应有嘅质感,加上特有嘅卤水汁,味道不错。总括来说,金凡潮汕菜质素中上,性价比几高,88蚊食鱼翅捞饭。餐厅环境优雅舒适,服务态度也相当友善。