2024-07-22 106 浏览
同朋友喺尖沙咀一间优雅舒适但又唔系太贵嘅泰国菜餐厅试下佢哋嘅WEEKEND BRUNCH套餐~~一入到门口,店舖布置得好优雅高贵,系以泰式休闲为主题,配合啱呢个季节嘅清新感觉,令人特别舒服。座位都好宽敞,有足够空间放低堆满各种配件同埋餐具嘅大桌。首先黎一款特色前菜FOIE GRAS,个肥肥郁郁嘅鹅肝,配上清脆松化嘅脆饼干,外面一层芒果酸酸嘅酱汁,真系令人赞不绝口。芒果米纸卷好吸引,即撕即食嘅饼皮,里面包著够味嘅芒果同粉嫩嘅鲜虾,搭配咗清爽嘅甜酸酱汁,几乎一口气全部吞低咗。另一件吸引我哋嘅前菜POMELO PRAWN,𠮶大粒鲜虾又弹又鲜,配上酸酸嘅水果沙律,互补得天衣无缝,中和咗虾肉嘅鲜甜。而SHRIMP CAKE就外脆内软直击我哋嘅心头好真系超级好食!好烟韧!至于另一件前菜PAPAYA W/SHRIMP,就以清脆爽口嘅青木瓜沙律作为主角,淋上特色酱汁,加埋嚟鲜虾~ 紧接著上嚟嘅就系CHICKEN SATAY,个鸡串炸至金黄,伴以香浓嘅花生酱实在美味!讲到泰国又点少得泰国嘅冬阴功汤!冬荫椰子鸡汤简直就是一绝,入口浓郁香浓,个椰子汁味道非常衬托到鸡肉软嫩却不失弹牙!至于另一个冬荫功汤,份量

讲到泰国又点少得泰国嘅冬阴功汤!冬荫椰子鸡汤简直就是一绝,入口浓郁香浓,个椰子汁味道非常衬托到鸡肉软嫩却不失弹牙!至于另一个冬荫功汤,份量好足,配以超多泰式香料入汤,酸酸辣辣,,极具泰国风味。

讲到主菜,我哋共同选了两款,第一个系泰式红咖喱和牛,个牛肉超级软嫩,肉汁浓郁香浓,同红咖喱嘅辣度刚好,一丝不苟,简直无可挑剔。另一个就系泰式罗勒鸡肉碎配煎蛋,不少泰国菜必备嘅罗勒与鸡肉绝佳组合,再加上煎至金黄酥脆嘅蛋,真系太美味!

最后甜品我哋叫咗GELATO,
有丰富嘅芝麻同焦糖味道。个质地口感都特别滑顺,融化在口中留下!