2023-10-27
出尖沙咀接朋友收工, 大家都唔算太肚饿, 想轻食一下, 所以决定饮茶我哋去左金马伦道陈师傅自制点心专门店, 去到既时候见到已经满座, 出面都要等一两个位,侍应问我哋介唔介意搭台, 但因为我地三个人想倾偈, 所以要求等卡位, 不过好彩系等候时间唔算好长, 一阵就有喇茶位$15/位一壶菊花茶入面真系好足料入口带有清新嘅菊花茶味, 够哂养生🔸鹌鹑烧卖因为烧卖一笼得两粒, 我地有三个人, 分赃唔匀, 所以拣左有三粒既鹌鹑烧卖猪肉肥瘦均匀 真材实料 好好味🔸山竹牛肉球山竹牛肉球系我每次饮茶都必点嘅嘢呢度嘅牛肉球好有牛肉味,而且嫩滑、爽口、弹牙,建议之选!🔸鲜虾肠|有3条肠粉,一早会剪好 ,前后都有大虾 ,算足料, 爽口得嚟又弹牙,啲粉都唔会太厚,又唔会话嚟到净系食肠粉皮, 冇记错都喺推介嚟🔸流沙奶黄包咬入口真系要小心,超流心既效果,外层软糯 ,流沙奶黄亦唔会太甜🔸蚝皇鲜竹卷湿食嘅鲜竹卷一定系油水多, 里面都系甘笋, 笋片, 菜, 冬菇之类, 馅料都非常入味, 适合喜欢素食嘅朋友🔸金钱肚有反原味,冇漂白又弹牙 ,块块都好厚好入味, 底下仲有啲芋头添, 算抵食🔸凤爪酱相对浓味,水准可以🔸凤眼饺饺子既
茶位$15/位
一壶菊花茶入面真系好足料
入口带有清新嘅菊花茶味, 够哂养生
🔸鹌鹑烧卖
猪肉肥瘦均匀 真材实料 好好味
🔸山竹牛肉球
山竹牛肉球系我每次饮茶都必点嘅嘢
呢度嘅牛肉球好有牛肉味,而且嫩滑、爽口、弹牙,建议之选!
🔸鲜虾肠
🔸流沙奶黄包
🔸蚝皇鲜竹卷
🔸金钱肚
🔸凤爪
酱相对浓味,水准可以
🔸凤眼饺
饺子既形状好似只眼咁, 中间黑色既黑松露就好似眼珠咁, 绿绿白白既饺子皮包住弹猪肉同菜, 贪佢又系三粒够分, 估唔到又几好食㖞, 口感同味道一样丰富
🌟整体而言🌟
点心够热,选择都多,食物质素中上,环境系坐得舒服