2023-02-17
串酒里琴晚去咗尖沙咀山林道嘅一间隐世串烧餐厅食野, 讲起隐世真系好鬼隐蔽,位置喺同发押左边条小巷入面,去到门口仲见到香港人必撑嘅粗口手工啤酒个易拉架。入面真系好细,门口虽然无一级,但宽度啱啱好够我部轮椅入去,店员都好好招呼,帮我揾一个最方便嘅座位比我坐!👍👍👍我哋一坐低就睇到menu都几多野食叫,应该有接近100款野食叫,我哋叫咗6样野食,全部都系即叫即整,每样野食大约要等5-10分钟先上枱!1.盐烧厚切牛舌$68(9/10)一串有4大旧厚切牛舌,烧得啱啱好,完全唔硬又有肉汁,调味方面唔会太重,抢唔到浓浓嘅牛味,钟意食牛舌嘅你一定要试下啦!😋😋😋❤❤❤2.自家惹味炸鸡$49(8/10)非常酥脆,肉质嫩滑,带少少辣!👍👍👍3.香草烧纽西兰羊架(2件)$98(9/10)我觉得呢个羊架系要必食!羊架烧到啱啱好, 烧到入面肉质小小红,羊味浓又唔膻,出面又有劲多香草,如果仲系觉得有羊膻味嘅话不妨试下滴几滴柠檬汁,佢哋好细心旁边已放咗一件柠檬喺度!❤❤😋4.椒盐鱿鱼圈$59(8/10)呢个鱿鱼圈份量算多,有9旧,炸得非常酥脆, 鱿鱼唔韧,好弹牙,都系要必食!😋😋😋5.车打芝士烧日本广岛蚝(3件)$
1.盐烧厚切牛舌$68(9/10)
2.自家惹味炸鸡$49(8/10)
非常酥脆,肉质嫩滑,带少少辣!👍👍👍
3.香草烧纽西兰羊架(2件)$98(9/10)
4.椒盐鱿鱼圈$59(8/10)
5.车打芝士烧日本广岛蚝(3件)$88(9/10)
呢个日本广岛蚝好鲜甜,又大只,蚝上面铺上咗劲多芝士,广岛蚝拉丝都系第一次见,证明只蚝真系坚爆多芝士,好掂!好好味!
6.泰式辣汁烧扇贝(3件)$88(9/10)
呢个扇贝鲜甜多汁,其他地方烧扇贝都系烧到好干好硬,呢度就唔同啦!再配上劲多泰式辣酱令到扇贝有少少辣,唔错唔错!👍👍👍
个人口味总评分:8.66/10
地址:尖沙咀山林道6号B舖 (汉国中心对面)
#串酒里 #串烧 #香港美食 #尖沙咀美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong