2022-06-23
继续放假食好西系列,今次嚟到尖沙咀呢间低调鮨店食Omakase,主厨Michael更系前日本首相御厨嘅徒弟,听落好似几犀利咁☺️• 丰限定 $1988- 前菜茶碗蒸面头清澈嘅汤汁系用咗鲍鱼慢煮超过三个钟头嘅高汤,因此味道特别清甜,而蛋嘅部分都做得好嫩滑,但个人觉得反而有啲太滑唔太实在🤣- 极上の刺身九点北海道马冀海胆配知内蚝:蚝肉新鲜creamy,裙边爽甜,配上酸汁系稳阵嘅配搭,海胆味道有少少被酸汁盖过,其实唔落海胆亦可以😗八爪鱼刺身、慢煮鲍鱼:好少食到八爪鱼刺身,多数食嘅都已经被烫熟。加上少少柚子皮同岩盐调味,口感较有咬口。慢煮鲍鱼则较易咬,鲜味亦好突出,唔错😚角螺、帆立贝、海鞘:海鞘又名海菠萝,搭配紫苏遮盖其轻微嘅甘苦,帆立贝大粒厚肉,角螺则系我当日刺身中嘅最爱,爽脆清甜,非常好食😳剑鱼、大拖罗:两款鱼类都系厚切,啱啱食完刺身部分已经觉得饱饱哋🤰🏻- 极上の寿司八贯九州真鲷 九州间八金目鲷:采用独特嘅切法,一片鱼料当中已包含背同腩位,轻炙引发鱼油香味左口鱼及左口鱼裙边大拖罗:准确嚟讲其实系介乎于中至大拖罗之间嘅位置,肉质细致亦唔会过份油鲭鱼卷海胆:咬落紫菜超脆,但当日海胆唔算甜,稍为
• 丰限定 $1988
- 前菜
- 极上の刺身九点
- 极上の寿司八贯
九州真鲷
九州间八
左口鱼及左口鱼裙边
鲭鱼卷
海胆:咬落紫菜超脆,但当日海胆唔算甜,稍为失色😗
- 烧物
至于成餐最正一定系呢碟宫崎A5和牛莫属!烧完之后仲好嫩口,一咬油花四溅,每咬一啖都唔舍得吞落肚😚
- 吸物
先食嫩滑嘅大蚬,再饮个汤,汤汁充满蚬嘅咸鲜同海水味,清清哋几舒服😌
- デザート
甜品都好丰富,包括有开心果雪糕、静冈蜜瓜同黑糖卷蛋☺️