2024-08-15 112 浏览
之前同事介绍话庆祝生日一定要嚟呢度,今次就带埋我阿妈嚟试吓高级嘅用餐。 话说佢都系第一次嚟呢啲地方,一开始仲担心佢食唔惯刺身同埋日料,但佢食完仲话希望喺佢有 生之年可以再食多几次。带佢嚟梗系要俾佢食最好𠮶个餐-夏の海胆奢华体验。师傅都好贴心,开始之前我哋同师傅讲声我阿妈第一次食,佢仲用咗最简单嘅讲法详细介绍每一 道菜俾我阿妈知道,食完仲会问候佢系咪接受到。咁样食落嚟阿妈话最深刻嘅系和牛海胆热狗:第一次见过用咗顶级和牛部位同埋海胆配埋佢哋自 家嘅酱汁,牛肉烧得啱啱好,食落去啖啖肉香。 时令寿司:师傅讲𠮶啲鱼名我系记唔住,但阿妈系我哋屋企嘅大厨,师傅一讲佢就知。虽然记唔住 个名,但味道都仲系记得,因为太新鲜,太鲜甜,而且肉质好嫩,好滑,完全唔够食。 蚝一上枱,我仲以为师傅攞错咗,点解俾咗罐嘢我哋?之后先知原来真系俾咗成罐配埋蚝一上枱,我仲以为师傅攞错咗,点解俾咗罐嘢我哋?之后先知原来真系俾咗成罐配埋啲蚝食, 脆卜卜嘅鱼子酱,咬落去仲有爆浆嘅感觉,再吸埋啲蚝嘅原汁,好惹味👍 两种唔同嘅海胆都成为了我哋今日成日嘅话题:阿妈好钟意松叶蟹鸡汤,但我比较钟意壳付原只 海胆,可能我比较钟意最鲜嘅味

两种唔同嘅海胆都成为了我哋今日成日嘅话题:阿妈好钟意松叶蟹鸡汤,但我比较钟意壳付原只 海胆,可能我比较钟意最鲜嘅味道同口感,但阿妈话松叶蟹鸡汤先系精华所在,唔系咁简单可以 整到咁好食嘅一道菜。

仲有!蜜瓜虽然系一道普通嘅菜,但佢哋嘅蜜瓜点解可以咁甜咁爽口?点样做到㗎,连我阿妈食 完都同我研究咗好耐😆