2023-10-27
今日同朋友出咗尖沙咀,去咗鮨石食omakase。入到餐厅,环境好舒适,里面有9个座位。我地一边品尝日本料理,一边欣赏师傅为我们准备食材,仲见到师傅即剖秋刀鱼,真系味觉同视觉嘅双重享受。师傅处理唔同食材嘅时候仲会用唔同嘅砧板,非常注重食物卫生。前菜系北海道长崎县虾搭配无花果和蛋黄酱,口感丰富,虾肉鲜嫩,无花果嘅甜味同蛋黄酱嘅浓郁相互衬托。明石八爪鱼,食落好有嚼劲,非常爽口。北海道帆立贝好大粒,食落又甜又脆,让人回味无穷。白籽系一道养颜的日式料理,富含维他命B和E,口感好creamy,底部还有一层海带,夹埋白籽一齐食可以中和白籽味道。矶煮鲍鱼鲜嫩嘅鲍鱼同鲜甜香浓嘅酱汁非常夹。香箱蟹、烧卖和俄罗斯鱼籽酱嘅组合系一个令人惊艳嘅创意。师傅将不同嘅食材完美地融合在一起,味道好惊喜。炸秋刀鱼外脆内软,非常好味。(左上) 海胆拖罗寿司(右上) 赤贝寿司(左中) 鲭鱼寿司鲭鱼无醋渍过,保留咗鲭鱼自然的鲜味,食落有一种清爽的口感。(右中) 炙烧银雪鱼寿司银雪鱼的鲜嫩同炙烧嘅香气互相融合,好食。(左下) 池鱼寿司(右下) 拖罗寿司北海道海胆口感丰富,味道浓郁,令人回味无穷。汤品系浓郁嘅面豉汤,饮完肚暖笠笠。
明石八爪鱼,食落好有嚼劲,非常爽口。
北海道帆立贝好大粒,食落又甜又脆,让人回味无穷。
矶煮鲍鱼
鲜嫩嘅鲍鱼同鲜甜香浓嘅酱汁非常夹。
炸秋刀鱼外脆内软,非常好味。
(左上) 海胆拖罗寿司
(右上) 赤贝寿司
(左中) 鲭鱼寿司
鲭鱼无醋渍过,保留咗鲭鱼自然的鲜味,食落有一种清爽的口感。
(右中) 炙烧银雪鱼寿司
银雪鱼的鲜嫩同炙烧嘅香气互相融合,好食。
(左下) 池鱼寿司
(右下) 拖罗寿司
北海道海胆口感丰富,味道浓郁,令人回味无穷。
汤品系浓郁嘅面豉汤,饮完肚暖笠笠。
最后,甜品系焦糖番薯配焙茶雪糕,香脆又甜嘅番薯配搭浓郁焙茶味嘅雪糕味道一流。
整体黎讲,所有菜式味道很好,食材新鲜而且食物卖相好靓,系高质嘅omakase,值得一试。