2024-10-28
原来宝勒巷𠮶边开咗一间素食嘅印度菜,素菜控嘅朋友可以留意吓,今次同朋友叫咗几样嘢share,试吓素食嘅印度菜,有啲好唔同嘅感觉SEV PURI:系一种经典印度街头小吃,以下主要成分组成:脆脆的薄脆片,系由炸过的豆面片制成的小脆片,具有酥脆的口感再加调味马铃薯块+ 洋葱、青椒、香菜丝再配上青柠汁、香菜酱、塔马琳酱等多种调味酱料,口感Q弹爽脆,味道酸甜咸香PAV BHAJI:由各种蔬菜炖煮而成的咖喱,主要成分可能包括洋葱、蕃茄、马铃薯、青椒,加入各种香料- 孜然、芝麻、芝麻、芝麻等,调制成一种浓郁香醇的咖喱,再配上香软嘅小麦面包,口感独特,咖喱浓郁回甘,面包软糯松化DAL MAKHANI:其浓郁的口感和丰富的风味,主要系用上黑扁豆+牛油+鲜忌廉 +香料,煮成嘅咖喱,别有一番风味,通常搭配印度饼,今次我哋就选择咗蒜蓉味嘅 Naan breadPANEER TIKKA (2 TYPES):由嫩滑的印度奶酪制成,并经过香料-红辣椒粉&印度香料粉腌制后烤制而成,搭配薄荷酱享用,口感浓郁,适合喜爱浓厚风味的人。当然我哋都有做两杯唔同特色嘅饮品啦,一杯就系好出名嘅Mango Lassa ,而另一杯系番
SEV PURI:
系一种经典印度街头小吃,以下主要成分组成:
PAV BHAJI:
DAL MAKHANI:
PANEER TIKKA (2 TYPES):
当然我哋都有做两杯唔同特色嘅饮品啦,一杯就系好出名嘅Mango Lassa ,而另一杯系番石榴汁,再加辣椒粉嘅无酒精饮品,感觉都好特别,好fresh!