2024-06-11
一直bookmark咗呢间食鸭肉饭嘅小店,今日终于决定黎食下,但上网睇一睇发现餐牌唔同咗,亦都有人话系转咗手。餐牌简体字已经小小奇怪。两个人叫咗招牌嘅鸭片捞粗同鸭肉捞粗,另咗加咗猪肉肠小食,餐饮加$5有柠檬伯爵茶同冷美式。鸭葱油卤鸭片捞粗,鸭葱油卤鸭肉捞粗其实两款捞粗系大致一样,捞粗底然后面头有鸭肉、卤肉、酸菜同糖心蛋。个面本身已经捞得好够味,偏浓同重口味,捞匀个底都仲有好多汁,如果食得比较清淡嘅话会觉得好咸。另外跟咗一杯清汤。鸭肉果碗,啲肉碎上,份量都多,肉质偏鞋,似系整其他鸭料理用净嘅头头尾尾碎上嘅感觉。鸭同卤肉都好入味。个人几钟意佢加酸菜一齐捞黎食。鸭片果碗,都有10块左右,但偏肥,有几块皮同肉比例一半一半,肉质呢款就腍啲,但睇肉嘅颜色同食落嘅口感就觉得佢未必系慢煮。烤猪肉肠肠就普普通通,甜甜地,但可惜佢唔系真系烤,只系微波炉叮翻热。柠檬伯爵红茶食完浓味嘅捞粗,饮呢杯伯爵茶系几fresh。整体黎讲其实就一般般,鸭肉冇话好好食,捞埋就还好,但呢个价钱都还好,又未到觉得唔值。如果经过我都可能会再食,但如果突登再黎食就未必会。
鸭葱油卤鸭片捞粗,鸭葱油卤鸭肉捞粗
烤猪肉肠
食完浓味嘅捞粗,饮呢杯伯爵茶系几fresh。