2023-01-22
今日個fd話要食fine dining ,我又未試過,於是我地好隨意揀左間試下😊 奉獻咗人生第一次食fine dining 俾佢👻haaaaa,佢一共有唔同course既set,一般都睇反自己想食幾多course 而定,食唔多既可以揀6個course,我哋就一個試咗8個courses👍👍🔻餐前小吃包括係番茄香草包🍞食嘅時候可以搽少少杏脯牛油,牛油入口特別香滑,淡淡地唔會話搶咗個包嘅味道✨同埋麵包好鬆軟,有少少番茄粒係入面,配埋芝士脆片另一個餐前小食就係用美國薯仔🥔炸成一片片,每一片厚度一樣,每一層都會夾咗 肉碎,食起上嚟脆卜卜,口感非常好🤪✨🔻鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片/田園沙律將幾款唔同嘅小食放埋一齊,原來個口感都幾特別,鵝肝食起上嚟會相對比較濃味,而上面鋪咗清清哋嘅啫喱,配合脆片和沙律,好有創意!!同埋上菜嘅時候底下係會有乾冰,會有好多煙霧出嚟,好打卡able📸🔻蒸龍蝦燒賣/鮮魚子醬/小龍蝦龍駕泡沫/墨魚汁第一次食龍蝦燒賣,燒賣底部係會有小龍蝦龍駕泡沫,非常入味😁燒賣頂部放有昂貴嘅鮮魚子醬,除此之外,擺盤上面嘅黑色拉花,其實係墨魚汁嚟嘅,有需要都可以點佢一齊食👍🔻切羅基蕃茄淸湯/原
🔻餐前小吃
🔻鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片/田園沙律
🔻蒸龍蝦燒賣/鮮魚子醬/小龍蝦龍駕泡沫/墨魚汁
🔻切羅基蕃茄淸湯/原種蕃茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋
我呢個蕃茄控係好鍾意佢哋個蕃茄湯🍅佢哋嘅建議飲法係先飲清湯,之後再飲用濃湯,用新鮮蕃茄煲成,完全冇落味精嘅😏之後原種蕃茄忌廉濃湯會配合埋蕃茄燉蛋一齊食,燉蛋烹調時間啱啱好,入口好嫩滑
🔻慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯
呢個係我其中一碟好鍾意食嘅,慢煮龍蝦扇貝卷烹調時間剛好,扇貝吸收哂西洋菜忌廉清湯,成個感覺好fresh,一啲都唔油膩,就算食曬扇貝之後,都可以整咁當湯飲👍😏
🔻熱情果雪葩/紅石榴及泡沫
熱情果酸酸甜甜,到中段食一食佢可以清一清個口,可以消滯解膩
🔻法式焦糖豆腐燉蛋
大大塊嘅楓葉脆片,佢係用黑炭造成嘅,蛋味好香濃,加左豆腐特別滑🤪
🔻法式朱古力配自家制菠蘿汁雪棉花糖
廚師特別用乾冰擺盤,配上朱古力自家制既菠蘿汁雪葩棉花糖上面,雪葩口感特別,食落口有種入口即溶嘅感覺❄️☃️