2024-12-31
Potluck Eatery🌱@potluckeateryhkHelloSSS一定听过嘅cafe😎 传闻老板娘系陈卓贤Ian嘅粉丝,经常举办应援活动🐨位于尖沙咀嘅 Potluck Eatery,环境感觉好舒服,主打简约又有啲工业风feel。墙身系灰色水泥质感,加埋木系家私🪑 门口有大大个区域,设置咗圣诞树同其他圣诞装饰,仲有Ian嘅人形纸牌🕺🏻 好又节日气氛,又适合粉丝嚟打卡影相🫰🏻巴马火腿火箭菜沙律🥗咸咸嘅巴马火腿火箭菜脆口得嚟又唔会太涩,车厘茄酸酸甜甜,再加埋啲苹果粒🍎 食落口感好丰富。意大利香醋汁嘅酸香味啱啱好,真系个好醒胃嘅头盘🙂↕️脆炸鱿鱼拌墨鱼汁黑沙律酱🦑一上枱𠮶阵见到啲酱咁黑嘅😂同一般奶白色嘅沙律酱完全唔同🤨 食落去个酱带有墨鱼汁嘅香味,而个鱿鱼炸得外脆内嫩,唔会炸到干晒,就咁食嘅话调味相对淡啲一,配埋个酱就啱啱好,享受双重海鲜风味🌊菠菜烟三文鱼薄饼🍕长方形嘅饼底由两个正方形拼成🟫 薄得嚟够脆,茄汁base同厚厚嘅芝士菠菜融合得好好,仲有拉丝效果🧀 每块切开嘅薄饼上都有片烟三文鱼👍🏽鹅肝牛肝菌扁意粉🐤鹅肝煎到表面微脆,内里超creamy,一整片咁放系意粉上,一睇就觉得高贵
@potluckeateryhk
巴马火腿火箭菜沙律🥗
脆炸鱿鱼拌墨鱼汁黑沙律酱🦑
菠菜烟三文鱼薄饼🍕
鹅肝牛肝菌扁意粉🐤
鹅肝煎到表面微脆,内里超creamy,一整片咁放系意粉上,一睇就觉得高贵🟫 冇切碎牛肝菌咁珍贵嘅食材,而系成条条加入意粉嚟炒! 一上枱就已经闻到啲牛肝菌嘅香气,阵阵浓郁嘅菇香扑鼻🍄🟫
Apple Yuko🍎
呢杯特饮好清新,柚子同苹果清香,再加埋earl grey茶嘅淡淡茶香🍂 解腻又refreshing,食完重口味嘅嘢之后饮一杯,感觉超舒服☺️
呢到好符合”Potluck”嘅理念好正!虽然位于尖沙咀咁贵租嘅地舖,但唔会只系追求空间嘅利用,而更重视客人嘅体验🪁 预留足够嘅空间让每个食客都可以享受美食嘅同时有机会同朋友、家人,甚至 Ian 嘅粉丝轻松交流同互动🦦