日前女朋友为我庆祝生日,好细心咁book左呢间位于尖沙嘴嘅高级日式厨师发办晚餐($1680)。餐厅环境同服务都非常好,加上食材非常新鲜,所以当晚嘅用餐体验可以话系一流,好值得向大家推荐以下系我地当晚食嘅食物:前菜系好refreshing嘅静冈番茄配切到丝咁幼嘅水云海藻,再加埋非常鲜甜爽口嘅螺肉。薄切刺身方面,厨师安排左当造嘅伊佐目刺身。呢款刺身鱼味好突出,配合埋白酱油一齐食非常鲜。之后系非常creamy嘅安康鱼肝配酱油渍西瓜,捞埋啲几爽口嘅北海道剥皮鱼刺身一齐食。呢个配搭好新奇,口感同味道都令人一试难忘。下一道系中拖罗他他tart ,唔单止造型吸引,个tart皮松脆嘅口感更加系非常impressive!厨师特别用上「淡雪盐」(即系海水米水嘅结合)黎调味,所以鲜味喺口入面喷发!另一款刺身系我好钟意嘅𫚕鱼刺身,呢款鱼嘅鱼味好浓,口感好滑。食完刺身之后,厨师安排左明石八爪鱼。八爪鱼本身好好味,但估唔到旧白萝卜吸收晒啲精华之后更加鲜甜,好味程度甚至有啲盖过八爪鱼,哈哈!下一道嘅京都鸭可以话系我全餐饭嘅最爱:半生熟嘅鸭肉原来可以咁嫩,而鸭肉嘅鲜甜系我从来无expect过嘅!到寿司嘅部分,首先要赞

以下系我地当晚食嘅食物:

寿司嘅部分,首先要赞师傅握寿司嘅手势好好。我地当晚食左7款寿司,我特别喜欢嘅系其中嘅四款:石桓鲷寿司,原来呢款鱼系好招积咁食海胆大嘅,唔怪得咁鲜甜啦!
至于池鱼寿司估唔到可以食到啲果香,同出面其他地方嘅池鱼好唔同!

酱油渍吞拿寿司卖相一流,师傅将成块紫苏叶最精华嘅部分放上件寿司度,令味道嘅层次再升华左!

北海道赤海胆寿司好新鲜,而且海胆嘅份量好多,绝对系回本之作!

烧物方面,师傅安排左烧焗北海道银鳕鱼,啲鱼肉好滑溜,而且鱼香十足,非常好食。

最后嘅甜品系香印提子配和歌山九条山柿 ,两款水果都十分清甜可口,为呢餐饭作一个完美的收结。
  • 京都慢煮鸭肉
  • 北海道赤海胆寿司