2019-09-22
今晚同屋企人去了家新派中餐馆吃fusion中菜, 今晚细佬同弟妇负责点菜,我就乐得清闲坐著等食。谁知佢两越点越兴奋,结果点左七𩠌一甜品一共八样野😅。等食其间,我地留意到现代的装修布置中,餐馆四处都挂了中式化的画,而且大部份都以吃饭为主题,色彩缤纷抢眼,又与餐馆主题相合,好有心思,而我就最欣赏佢啲灯饰。坐了一会,开始布菜,先来两款前菜:陈醋珊瑚红海蜇头同榄角肉崧蒸秋葵。海蜇头非常爽脆,以陈醋吊味,不错的开胃菜。另外秋葵是健康菜,可能会有人不好, 但加了榄角肉崧面酱,好有味。跟住都有细佬至爱嘅义烧, 可能因为佢平时买义烧都系免切, 所以一见到这道铁板义烧扒,佢就忍唔住即点😅。义烧以铁板上,真系好似块排。上枱时铁板仍然滋滋滋滋的热腾腾。义烧因为热上,所以肉质软厚多汁,好味。吃了大大的义烧,不禁有点腻感,刚好送上蜂蜜柚子脆虾球,这道菜摆盘造型很靓好精致,葫芦型的半开放雀笼堆满炸脆了的虾球,再浇上用蜂蜜跟柚子煮成嘅汁, 口感香脆又带点酸甜,几清新。虾球够大只,新鲜爽脆💯👍。食食下忽然捧来一个老式火锅炉过来🤔, 原来是刚才弟妇听见我昨晚吃过水煮鱼,令佢流口水,所以佢都要点返过㖞🙄。但这个阵势,都几
食食下忽然捧来一个老式火锅炉过来🤔, 原来是刚才弟妇听见我昨晚吃过水煮鱼,令佢流口水,所以佢都要点返过㖞🙄。但这个阵势,都几震撼😆。
水煮鱼放了很多花椒等香料, 食落麻麻辣辣又够香, 鱼块都好滑, 但最精粹都系啲粉条,吸满辣汁, 越食越过瘾。另外还有午餐肉,鸭血等配料,比鱼肉更抢手。
还有一道青芥末蘑菇牛柳粒,牛柳粒好厚滑,配上芥末酱料,几惹味。
最后有一道主食, 因为屋企人都知我喜欢吃炒饭。脆米饭焦虾,这个炒饭好有惊喜,因为炒饭面有五只大虾,肉质爽脆👍,而炒饭炒得好干身,里面混左脆米, 令口感更有层次,更加香口。
到甜品时间, 细佬话我一定会惊喜㖞🧐。。。。原来系成副十三么!!其实我唔识打麻雀, 不过呢个做型又确系几吸晴。麻雀其实是桂花椰汁糕, 师傅做功几细致,仲放了美金同人民币有伴饰添😅。
这餐饭食得好尽兴, 人多的好处就是可以多吃多试, 最紧要系屋企人都不挑吃同爱吃, 所以特别畅快。周末,还是跟家人朋友一起吃吃喝喝最好耶。