餐厅: Nepal Nepalese Restaurant
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
自问都几钟意去旅行✈️✈️,但系尼泊尔系我其中一个未踏足👟👡过嘅地方,对于呢个地方嘅菜式我都冇乜认识,今次同朋友食饭,咁啱search到呢间餐厅,就决定黎试一试原来尼泊尔系邻近印度嘅一个地方,系一个文化古国,多神🙏🏻信仰民族,餐厅嘅装修都以木制品为主,墙上嘅铜饰刻有神氏样貌,感觉神秘,又有尼泊尔风格。餐垫印有不同形状既图腾,民族风好强👍🏻每张枱都有瓶花🌷🌹同蜡烛,加埋微黄灯光💡几有情调🥰餐厅设双人枱,情侣拍拖👥撑枱脚就岩晒,另设长枱,一大班朋友聚会chill下🗣又得!净系环境,就已经体验到尼泊尔特色一坐低,侍应(肤色睇落似尼泊尔人)就送上一篮脆薄饼,薄饼好似薯片咁脆,上面有青椒、红萝卜同洋葱粒,好多调味料,仲有两种酱汁,一个酱汁清新啲,另外𠮶个就系辣酱,配埋脆薄饼食,有口感得黎又刺激味蕾👅跟住点左个南瓜🎃香菜汤个汤饮落有惊喜,有别传统中式南瓜汤,呢个汤好清,无乜南瓜渣,少辣个汤入面有好多唔同豆类,饮下汤食下汤渣,几满足🥰随汤跟埋份印度🇮🇳薄饼,好松软Main Course有小洋葱煮嫩鸭肉🦆我谂尼泊尔菜既主要配料系青红椒同洋葱,因为大量用上,仲有京葱,鸭胸厚切、新鲜,咬落有质感,只调味酱汁好
自问都几钟意去旅行✈️✈️,
但系尼泊尔系我其中一个未踏足👟👡过嘅地方,
对于呢个地方嘅菜式我都冇乜认识,
今次同朋友食饭,
咁啱search到呢间餐厅,就决定黎试一试

原来尼泊尔系邻近印度嘅一个地方,
系一个文化古国,多神🙏🏻信仰民族,
餐厅嘅装修都以木制品为主,
墙上嘅铜饰刻有神氏样貌,
感觉神秘,又有尼泊尔风格。

餐垫印有不同形状既图腾,民族风好强👍🏻

每张枱都有瓶花🌷🌹同蜡烛,加埋微黄灯光💡
几有情调🥰
餐厅设双人枱,情侣拍拖👥撑枱脚就岩晒,
另设长枱,一大班朋友聚会chill下🗣又得!
净系环境,就已经体验到尼泊尔特色

一坐低,侍应(肤色睇落似尼泊尔人)就送上一篮脆薄饼,
薄饼好似薯片咁脆,上面有青椒、红萝卜同洋葱粒,好多调味料,
仲有两种酱汁,一个酱汁清新啲,
另外𠮶个就系辣酱,配埋脆薄饼食,
有口感得黎又刺激味蕾👅

跟住点左个南瓜🎃香菜汤
个汤饮落有惊喜,
有别传统中式南瓜汤,
呢个汤好清,无乜南瓜渣,少辣
个汤入面有好多唔同豆类,
饮下汤食下汤渣,几满足🥰
随汤跟埋份印度🇮🇳薄饼,好松软

Main Course有小洋葱煮嫩鸭肉🦆
我谂尼泊尔菜既主要配料系青红椒同洋葱,
因为大量用上,仲有京葱,
鸭胸厚切、新鲜,咬落有质感,
只调味酱汁好入味😋诚意推介👍🏻

另一个main系洋葱蕃茄嫩煎羊肉🐑伴香草🌿
同样系多配料调味外,加埋蕃茄🍅好鲜甜开胃
羊肉🐑一d都唔膻,仲煮得好淋,
质感似牛腩,又有饱足感,不错👍🏻

可能尼泊尔菜都有少少贴近印度菜,
味道偏浓味,
梗系要点返杯鲜榨橙汁中和下,
话明鲜榨,饮得出粒粒橙肉,
又唔会加入人造糖,
淡淡地味道至系新鲜无添加⭐️🌟

其实侍应一开始有提示食够$1000蚊,
会送尼泊尔宝剑Rum酒,
可惜我同朋友两个食唔够数 ,
下次会叫多几个人黎就应该够啦🥰

总结,呢次系一次不错既尼泊尔菜🇳🇵体验😊☺️