2014-06-30
又系果句,同集团既几间餐厅都系我常去既食堂除左系九龙区既BLT Steak外港岛既Bistecca亦同列在我常去的餐厅名单内XD因为去太多次有好多相,而我又唔系下下都会打既所以我只系post部分既食物出黎作参考:^)烤杂菇菇菌微烤后带焦香,去掉了菇菌原有既微苦微青味调味刚好不会过浓,作为前菜甚是可口Zucchini切片微烤过,外表有点干而内层充满水分面头有少少黑醋酱汁,酸得黎开胃,更带出西葫芦既清甜味牛肉沙律用炸过既牛肉条,加上紫洋葱及黑椒等调味而成牛肉肉味十分香浓,肉质稔而不韧虽然切成条状,但咬落仲有少少肉汁,唔会干柴烟三文鱼鱼油香几重,色水睇落都几吸引可惜切得厚片并带筋,进食时有点不方便吞拿鱼酿茄子tuna调味后咸得黎有点香料自然香气茄子部分有点焦香味,仲好有水分但又唔会出水蛋饼呢度既蛋饼用到不少薯仔同香菇等蛋香集中系面头烤过既一层芝士牛肉碎酿甜椒芝士层都几厚,食落奶香重又唔会过咸甜椒外干内稔,带有水分味道清甜,配上芝士同牛肉碎呢d heavy食材都不觉腻滞:^)海鲜沙律用材几足,海鲜唔会有雪藏味同腥味味道同卖相都好新鲜咁(当然知唔系鲜货),起码唔系霉佢所用既sauce系稀身既柚子
除左系九龙区既BLT Steak外
港岛既Bistecca亦同列在我常去的餐厅名单内XD
因为去太多次有好多相,而我又唔系下下都会打既
所以我只系post部分既食物出黎作参考:^) 烤杂菇
菇菌微烤后带焦香,去掉了菇菌原有既微苦微青味
调味刚好不会过浓,作为前菜甚是可口
Zucchini
切片微烤过,外表有点干而内层充满水分
面头有少少黑醋酱汁,酸得黎开胃,更带出西葫芦既清甜味
牛肉沙律
用炸过既牛肉条,加上紫洋葱及黑椒等调味而成
牛肉肉味十分香浓,肉质稔而不韧
虽然切成条状,但咬落仲有少少肉汁,唔会干柴
烟三文鱼
鱼油香几重,色水睇落都几吸引
可惜切得厚片并带筋,进食时有点不方便
吞拿鱼酿茄子
tuna调味后咸得黎有点香料自然香气
茄子部分有点焦香味,仲好有水分但又唔会出水
蛋饼
呢度既蛋饼用到不少薯仔同香菇等
蛋香集中系面头烤过既一层
芝士牛肉碎酿甜椒
芝士层都几厚,食落奶香重又唔会过咸
甜椒外干内稔,带有水分
海鲜沙律
用材几足,海鲜唔会有雪藏味同腥味
味道同卖相都好新鲜咁(当然知唔系鲜货),起码唔系霉
佢所用既sauce系稀身既柚子醋之类,有果香又唔会太黏,清新开胃
朱古力蛋糕
主体系蛋糕体,有点湿润却不觉腻
面头既朱古力icing甜中带苦
配上下面较干既蛋糕体,整体黎讲唔算浆口唔会太甜腻
焦糖芝士蛋糕
面层系有焦糖烤过,焦香味劲浓仲要有点点脆度
芝士好creamy,味道带甜,质感系软身既
饼底偏甜,但整体唔会太甜腻,也许是因为那份焦香令味道有另一层次
芒果慕丝蛋糕
味道香甜不腻,芒果香气好重
中间mousse部分细滑冇大气泡
仲有少少蛋糕体干身微甜,可以清一清味
水果挞
鲜果部分量足,芒果清甜而莓则带酸
中间既custard香滑微甜,配上脆口既挞底,感觉清新,好夏日风
芝士蛋糕砖块
呢个系面头有cheese而下面系饼底
芝士味香但唔系好浓既,呈软身
表面有少少生果marble,带微甜但唔出味
莓果果仁条
同平时食既果bar相似,有点嚼劲黏身
朱古力微苦,加上莓果既酸味同果仁片既香气
整体味道好夹之余又唔会overload