今日到湾仔开会,同事介绍咗哩间拉面店,咁试试啦。店铺装修得好日式风,好似居酒屋,不过系食拉面,好得意。冷豆腐,叫定2个小食等拉面。豆腐汁用咗日式鲣鱼汁,汤色清澈鲜甜。豆腐入口嫩滑,同酱汁好夹。蟹籽沙律,沙律分量好大,自家制沙律酱捞埋青瓜,蟹流同鱼籽,食落清爽口感好丰富。黑蒜浓厚山药豚骨拉面,拉面可以自己选韧度,我中意普通程度,唔会好韧。溏心蛋制作得好出色,蛋白Q弹,蛋黄流心。汤底浓郁,唔会好重蒜味,山药加入,让汤汁更加浓稠,更易挂面。樱花虾味增拉面,除咗日式叉烧,木耳,紫菜等还落入大量樱花虾。汤底饮得出系用心制作,汤底劲甜,一定落咗大量蔬菜煲制。叉烧大件嫩滑,面条弹牙爽口,全部食晒TIM。

6天前
  • 蟹籽沙律