2021-07-22 1889 浏览
之前听朋友话屯市有居酒屋,机缘巧合下终于一试。一入门口,已经感受到日本嘅情怀,小店嘅感觉,好好彩可以坐Bar枱。店员热情介绍串烧,听到心思思。又想食串烧,又想医饱肚,就决定食套餐,包前菜、饭、两项串烧同饮品。前菜点左鲣蒜味增渍同冰菜沙律。鲣蒜味增渍食落唔似蒜!冇咗攻鼻嘅蒜味,有好浓郁嘅海鲜味,好开胃。口感亦爽口。冰菜新鲜,做沙律都几好。饭叫咗大阪牛肉饭同咖哩炸鸡饭。大阪牛肉饭有叫惊喜。同想像唔同,唔系用薄切牛肉片,而系用牛腩。牛腩厚身,软熟,煮得入味。配埋牛肉汁好快就清咗成碗饭。咖哩炸鸡饭正常发挥,炸鸡脆口。叫两个餐有四串串烧,大满足。点咗香菇、秋葵、京葱鸡髀肉、猪腩葡萄卷。京葱鸡髀肉好juicy,烧葱好香。。 京葱鸡髀肉好juicy,烧葱好香。猪腩葡萄卷系必试。用猪腩片包住葡萄呢个组合好新鲜。葡萄减轻猪腩片嘅油腻感。听日仲要返工,唯有以麦茶代酒,一边饮,一边食住烧生蚝。生蚝新鲜饱满,仲保留多少少海水味。$88 半打好抵食。黎居酒屋好似嚟咗一转日本小旅行。

前菜

大阪牛肉饭
咖哩炸鸡饭正常发挥,炸鸡脆口。
咖哩炸鸡饭

香菇
京葱鸡髀肉、秋葵
猪腩葡萄卷

听日仲要返工,唯有以麦茶代酒,一边饮,一边食住烧生蚝。
麦茶
生蚝新鲜饱满,仲保留多少少海水味。$88 半打好抵食。
烧蚝
黎居酒屋好似嚟咗一转日本小旅行。
2021-07-22
大阪牛肉饭