2023-08-03
踏入生日月即刻有好野食! 朋友book咗ICC 101楼中菜厅「麒天」为我庆祝食生日饭, 餐厅居高临下, 从内至外都尽显贵气, 靠窗位置仲可以饱览香港美景, 另有数间独立房间, 私人度极高, 适合一大班亲戚朋友gathering。餐厅以经典中菜为本, 保留传统味道, 同时加入创新元素, 令人充满期待。晚市供应一系列中菜散点, 大部份款式选用耹贵食材制作, 另有dinner set HK$1488/位, 每道菜都非常精致! 我地今晚各人点了dinner set, 仲散点咗两款菜式试试。先讲dinner set:法式XO酱蒜茸牛角包: 迷你牛角包很酥脆, 面层放上XO酱, 微辣惹味; 再伴有偏硬的芝士脆片跟羽衣甘蓝。时令白露笋清酒伴圣子:爽滑圣子沾上了清酒打成嘅泡泡, 轻轻提鲜, 伴有鱼子同埋清甜爽脆白芦笋, 摆盘精致。金沙日本南瓜:南瓜沾上咸蛋黄再炸, 外层透薄, 酥脆不会过油, 充满浓郁咸蛋黄香, 跟清甜南瓜很夹。松茸螺头炖海参:炖汤有小火兴著上台, 汤极之清甜, 肥厚海参尽吸汤汁精华, 弹滑入味; 滋补养生。香酥花胶伴香槟鱼子酱:炸皮酥脆, 花胶带点点creamy黏笠口感, 配上甘甜
先讲dinner set:
法式XO酱蒜茸牛角包:
时令白露笋清酒伴圣子:
金沙日本南瓜:
松茸螺头炖海参:
香酥花胶伴香槟鱼子酱:
炸皮酥脆, 花胶带点点creamy黏笠口感, 配上甘甜香槟鱼子酱, 意想不到的匹配。
麒麟星斑球:
星斑鱼质幼滑, 专意夹杂咸甜火腿同埋香菇, 逐层食, 令味道更添层次。
壹零壹风沙乳鸽:
当晚乳鸽售罄, 以炸子鸡取缔。大量避风塘炸蒜配料埋没著无骨鸡件, 鸡皮香脆, 肉质鲜嫩, 夹杂炸蒜食, 香口惹味。
云腿上汤浸菜远:
粉嫩云腿跟清甜菜远, 加上玻璃茨, 令口感顺滑。
砂窝猪肉渣香葱饭:
饭粒粒粒分明, 混入了粒粒猪油渣同埋香葱, 香气扑鼻, 仲有少量饭焦, 增添些少层次口感。
松露巧克力铁观音奶冻:
松露朱古力浓郁细腻, 铁观音奶冻浓郁得覆盖了奶味。
另外散点的两款菜式很有惊喜。
【24K黄金焗蟹盖】HK$388
蟹盖表面焗得香脆金黄, 酿了大量一梳梳蟹肉, 鲜甜味十足! 极之推介!
【酥炸华涟生蚝(两只)】HK$268
生蚝同样炸得金黄酥脆, 炸皮唔会太油, 蚝肉颇大只, 蚝味很重, 不需额外调味都食到蚝嘅鲜味。