2019-02-27 2376 浏览
早前同班朋友喺度庆生,嫂嫂听到我话好味,就叫我订台过年团拜食饭。我哋原来订 11 位留咗梅子蒸鸭,盘龙鳝,生菜包,锦卤云吞,杏汁猪肺汤同椒剁鱼头,但妹妹一家后来嚟唔到,记得减少个鱼头但唔记得减人头,所以其他 5 款都大大碟 😂😂😂杏汁猪肺汤有一贯水准,材料十足,每人饮咗差唔多 3 碗,妈妈都话好饮 👍生菜包生菜好甜,有蚝豉,有马碲,食到尾好饱都要净食生菜。锦卤云吞好脆,连食好少嘢嘅侄女都食咗好多片。盘龙鳝好肥美,但太大碟食到有啲滞。梅子蒸鸭就有小小失望,因为只鸭太肥我哋好多都食唔到,同埋只鸭唔太入梅子味,妈妈后尾拣咗啲瘦啲嘅包走,可能隔咗晚佢话好味啲,我哋净咗好多鸭同芋头,酒家姐姐分咗两盒包走。凉瓜排骨普通𩠌,不过不失。临走嫂嫂即刻攞咗咭片,相信佢都好满意 😋😋

生菜包生菜好甜,有蚝豉,有马碲,食到尾好饱都要净食生菜。

锦卤云吞好脆,连食好少嘢嘅侄女都食咗好多片。

盘龙鳝好肥美,但太大碟食到有啲滞。

凉瓜排骨普通𩠌,不过不失。

临走嫂嫂即刻攞咗咭片,相信佢都好满意 😋😋

杏汁猪肺汤
材料十足