2020-08-07 284 浏览
家中工人姐姐生日🎂,为咗感激佢呢两年对我哋家庭嘅付出,我决定整个生日大餐俾佢。但就咁叫外卖又好似冇咩诚意,所以今次我要亲自「下厨」👩🏻‍🍳,煮饭俾姐姐食。原来依家Donut Café以低至38折超抵价就可以订购高质食材包,啱晒我呢啲「地狱厨神👿」!于是我哋去买礼物🎁,再去屯门接老公放工,然后顺便到愉景新城拎食材包❤️。我哋订咗👇🏻🍗烧蜜糖鸡中翼8只🥩蜜糖芦笋薯仔牛柳粒🍝芝士肉酱意粉🍛芝士蕃茄汉堡扒配香菇牛油饭🐷BBQ汁酱烧猪仔骨订完食物后职员whatsapp同我确认订单,全程职员都好有礼貌,有问有答👍🏻。食材到手时仲系好涷🌀,啲肉冇出水,菜都好新鲜。本身我都有啲担心会煮到一镬泡🤦🏻‍♀️,话晒每款食物烹调时间不同,又惊煮好晒要好夜先食得饭。不过Donut Café好贴心呀,每一款𩠌佢都有张字条,清清楚楚列明煮食方法,例如酱汁包放入热水煮5分钟;饭要剪开包装,放入碗内蒸8分钟;扒、菠萝等用中火烧热煎pan,每边煎几多分钟,都写得非常清楚。我同老公分工,一个负责用热水翻热食物,一个蒸饭+煎嘢食,半个钟就搞掂好5味𩠌,而且色香味俱全,哄得姐姐好开心呢😽!

我哋订咗👇🏻
🍗烧蜜糖鸡中翼8只