2024-05-04
最近喺社交平台成日见到UCHI嘅广告,见到朝日夫妇嘅日式刨冰咁吸引,成功烧到我冲入将军澳店食一波!(因为得将军澳店有刨冰⋯⋯可恶!) ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⟡ 覆盆莓牛乳冰 ($90) 本身想食杏仁油条冰同沪尾之恋,但落单嘅时候先知冇晒⋯⋯偷听到隔篱枱都好失望 ( ・ᴗ・̥̥̥ ) 一场嚟到,惟有食仲有货嘅覆盆莓牛乳冰啦 我对于覆盆莓味甜品嘅期望值=负数,皆因现时太多覆盆莓味嘅嘢都非常人工+药水味,但出奇地天然?!淋面嘅覆盆莓汁好清新,甜得嚟唔系药水味,甚至食到覆盆莓籽!清新嘅果浆配搭淡淡嘅奶香味,好似令味蕾冲咗一次果汁凉 (∩˃ω˂∩) 刨冰铺得非常实净,居然喺我影咗10+分钟后都未开始融,好强!食落依然系非常绵密嘅口感,更强了! ⟡ 开心果流心戚风 ($95) 嚟之前知道有帕恰狗联乘甜品,但一心谂住食刨冰,冇乜留意,结果冇刨冰!决定嗌一个开心果味嘅甜品安慰下自己,蛋糕做得一般,但开心果流心非!常!好!食!非常浓郁嘅开心果味(但都有阵几劲嘅白朱古力味),很厚实嘅质地,仲有上面超可爱嘅帕恰狗牛奶布丁!但冇味的 (´•̥ω•̥`) 不过见佢咁可爱就放佢一马啦
⟡ 覆盆莓牛乳冰 ($90)
⟡ 开心果流心戚风 ($95)
嚟之前知道有帕恰狗联乘甜品,但一心谂住食刨冰,冇乜留意,结果冇刨冰!决定嗌一个开心果味嘅甜品安慰下自己,蛋糕做得一般,但开心果流心非!常!好!食!非常浓郁嘅开心果味(但都有阵几劲嘅白朱古力味),很厚实嘅质地,仲有上面超可爱嘅帕恰狗牛奶布丁!但冇味的 (´•̥ω•̥`) 不过见佢咁可爱就放佢一马啦~
刨冰餐单已经完结,但帕恰狗系列仲系供应中的!准备俾多次机会大围店,希望唔好好似将军澳店嘅服务态度咁 ( ˘ーωー˘ )