2022-06-22 262 浏览
今日食颓餐下午茶,基本炒粉面最易知道餐厅的实力,就叫个星洲炒米睇吓呢间街坊食堂嘅实力。下午茶 星洲炒米 $45上枱时庆幸见到唔系萤光色,正正常咖哩粉嘅黄色,外观都唔错,配料有大大旧叉烧条、虾仁size都唔细,夹起时望落米粉算系爽身嘅。摆落口,有咖哩香味,但完全唔辣,由一个唔食得辣嘅人口中讲完全唔辣,可想而知有几唔辣。问侍应攞左辣椒油加味,多左份辣椒香,但都系继续系唔辣,我放弃辣嘅追求了。配料OK,算多料,虾亦爽口,无雪味,唔错。不过个人觉得星洲炒米一定要干身先好食,但呢碟实在太油,加上米粉嘅水粉,做唔到干身嘅效果,第一、二啖食面层果d米粉尚可,但慢慢食到底,越食越油、越食越腍。下午茶包左杯餐饮,叫左热朱古力,味系OK,正常嘅,但要先过到衞生呢一关,整个杯边起晒渍,望到都已经…..明白屋邨茶餐厅嘅标准唔应该太苛求,所以自问真系觉得OK咪无问题啰。整体而言,价钱可以接受,食得饱,唔算十分难食。
下午茶 星洲炒米 $45

下午茶 星洲炒米

餐饮 热朱古力

整体而言,价钱可以接受,食得饱,唔算十分难食。
2022-06-22