2018-07-18 1166 浏览
讲起吉列牛,呢样食物印象中大约系两三年前侵袭香港,之后越来越多餐厅引进呢个潮流。身边总不乏钟意食牛嘅朋友,令到唔喜好牛嘅自己都总会试过几间吉列牛专门店。要喺咁多间餐厅突维而出,每间餐厅都绞尽脑汁,推出一啲能够吸引客人嘅特色菜式。今日约左男朋友嚟呢一间吉列牛忌廉乌冬专门店,顾名思意,除咗吉列牛之外,另一个主打就系忌廉乌冬。八点钟去到餐厅楼下电梯大堂,长长嘅人龙排到出门口。无他嘅,成幢大厦有八成以上都系食肆,又正直晚饭时段,大约等左10分钟,终于成功抵达餐厅。一出电梯,门口已经贴左好多有关吉列牛嘅报道,同埋大大个灯箱招牌。有趣嘅系,可能香港大部份人都觉得吉列牛系日本传过嚟,睇到门口嘅报道,先知原来呢间餐厅系由韩国人引进。庆幸提早订咗位,足以令我哋喺细小嘅餐厅获得一席。急不及待翻阅餐牌,去喂饱饥饿嘅肠胃。吉列牛定食系必点嘅,但因为担心忌廉乌冬食唔晒所以冇叫,反而选择叫多几款小食试多啲。炸芝士薯仔年糕 $38一客有两件,外层包上一片紫菜,紫菜下面就系炸得金黄香口嘅薯仔年糕。薯仔年糕口感烟韧,真正外脆内软!芝士包裹系中间,切开一半,超治愈嘅画面出现!欲断不断嘅芝士可以拉出丝,一睇都知软熟。虽然系

炸芝士薯仔年糕 $38
炸芝士薯仔年糕
欲断不断嘅芝士可以拉出丝,一睇都知软熟。虽然系经过油炸,但系又唔会好油。外层香口,配搭原本淡而无味嘅年糕,真正绝配!

蒜片牛舌芯 $58
蒜香牛舌芯
一份只得五片嘅牛舌芯,价钱稍贵,胜在味道出色。薄切嘅牛舌芯,面层涂上咗咸咸地嘅酱油烧汁,渗透落牛舌;口感松化,容易咀嚼;
装饰嘅葱花带出清香,一同放入口腔,味道得以中和。唯一唔完美系见唔到任何蒜片嘅踪影,相信如果有埋蒜片,一定更加香口?

Kobekyu 秘制蛋卷 $68
秘制蛋卷
见到隔离𠮶台嘅小朋友食得津津有味,我都照板煮碗。果然!鸡蛋料理一定无得输!好香嘅蛋味,入面仲要包住热熔芝士;睇落平平无奇,拉开鸡蛋卷,芝士丝「难舍难离」!
蛋味极香浓,唔会煮过老,仲食得出鸡蛋汁里面落咗日式调味料,咸咸地。包裹住嘅芝士味唔系好浓郁,感觉芝士嘅意义只系做到个效果,所以唔会食到好滞。

吉列牛定食 $148
除咗吉列牛主角,仲会配上白饭、面豉汤同埋前菜冻豆腐。食过好几次吉列牛,呢一间嘅吉列牛系相对印象难忘
未烧前,吉列牛呈鲜红色,非常新鲜。肉脂分布平均,表层嘅吉列面包糠唔会炸得太㶶。
吉列牛放上专用烧炉上面,传热快,牛肉唔厚,大约1分钟其实就食得!入口虽然未到即溶嘅境界,但系相当软熟且肉汁多!牛肉味香浓,吉列味又香口。
吉列牛定食
定食嘅白饭配上饭素,芝麻芳香,令到食欲大增!面豉汤不过不失,唔会好咸;定食配埋芝麻冻豆腐同芝麻酱蕃茄仔就至Fresh!

以前啲厨师成日都话唔好将啲牛煮过老,最简单烹调牛嘅方法一定系平底镬煎;有边个会谂得到,牛肉都可以攞嚟炸,仲能够保持咁多汁?!
最重要当然系能够得到一班吃货嘅回响,个个都相机食先
净系呢样野,已经值回票价啦!
炸芝士薯仔年糕
蒜香牛舌芯