2018-07-28
筑地果然唔系白叫,确实有日本筑地鱼市场之风。入黎冇几耐就满哂座,好热闹。野食实在太多,一时三刻都拿唔定主意,最后就简简单单叫咗个精选二人前,再加多咗几个小食。精选二人前($268),首先上咗蟹籽沙律,系青瓜丝加沙律酱,上面铺咗满满嘅蟹籽,清爽又开胃。小食可以5选1,一向都对饺子抗拒唔到嘅我叫咗自家制饺子。饺子皮煎到金黄色,非常焦脆,一咬,肉汁就爆哂出黎,好鲜甜。主菜可以5选2,我叫咗牛肉寿喜烧,朋友就食猪软骨拉面。寿喜烧系用一个细细嘅炉一路煮紧,牛肉系一片片薄薄嘅铺系面,配上半生熟鸡蛋、粉丝同埋娃娃菜小唐菜等等。牛肉要趁佢熟咗就要食,如果唔系就会太老,同埋半生熟鸡蛋一齐捞唔食就更加正。寿喜烧嘅味道浓度适中,唔会盖住牛肉嘅味道。除咗套餐,我地仲叫咗忌廉肉饼,一共4件,超香口松化,忌廉同肉嘅比例均匀,不过食得太多就会好腻。仲有加洲手卷,入面有蟹柳条、牛油果、蟹籽等等,非常丰富。最后套餐仲有2杯特饮同埋牛乳奶冻,奶冻好滑又有浓郁嘅奶香味。今次冇叫到刺身,下次一定要黎试番~
主菜可以5选2,我叫咗牛肉寿喜烧,朋友就食猪软骨拉面。
仲有加洲手卷,入面有蟹柳条、牛油果、蟹籽等等,非常丰富。
今次冇叫到刺身,下次一定要黎试番~